czwartek, 21 czerwca 2012

Dietetyczne ciasto z truskawkami

Musiałam upiec coś z dodatkiem truskawek ;) nie mogłam się powstrzymać, nie ma nic lepszego niż placek z CUDOWNYMI truskawkami ;)

Dietetyczne ciasto z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
  • 9 łyżek dowolnych otrębów
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 7g suszonych drożdży
  • 150g serka homogenizowanego
  • 6 jajek (jeżeli są bardzo duże to 5)
  • słodzik lub fruktoza do smaku
Masa serowa:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • 300g chudego sera białego Emilka
  • słodzik lub fruktoza do smaku
  • truskawki
Sposób przygotowania:
  1. Ubijam białka na sztywną pianę 
  2. ciągle miksując na małych obrotach dodajemy po kolei: żółtka, serek, drożdże, budyń, słodzik, otręby
  3. wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (ja użyłam dużej keksówki)
  4. pieczemy około 20 minut- w tym czasie mieszamy składniki na masę serową i kroimy truskawki na połówki
  5. po wyciągnięciu ciasta rozsmarowujemy na nim masę serową, na którą następnie wykładamy truskawki

   6. pieczemy kolejne 20 minut, pozostawiając placek do wystygnięcia w piekarniku


Radzę po wystudzeniu przełożyć placek do jakiegoś plastikowego pojemnika bo zapach i smak metalu z blachy może przesiąknąć w spód ciasta


SMACZNEGO ! ! ! :)

2 komentarze:

  1. W jakiej tem pieczemy ciasyo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ZBYTNIO NIE PAMIĘTAM ;p ale stawiam że 180 stopni ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.