czwartek, 6 września 2012

Dietetyczne racuchy żytnie z jabłkami

Przepis zrodził się podczas samego robienia ;) trochę tego trochę tamtego i ciasto gotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;)


Składniki:
  • 2 średnie jabłka (około250g)
  • 1 duże lub 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5-1 łyżeczki cynamonu
  • miód do polania
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach
  2. do jabłek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy
  3. rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki
  4. przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę
  5. gotowe placki polewamy miodem

SMACZNEGO ! ! ! :)


2 komentarze:

  1. Przed chwilą zrobiłam racuchy z tego przepisu i właśnie się nimi zajadam - PYCHOTA! Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, masz tu mnóstwo ciekawych przepisów! Dodatkowym plusem jest podawanie informacji o wartości odżywczej - to znacznie ułatwia sprawę, a niewielu blogerów o tym pamięta. Już nie mogę się doczekać wypróbowania kolejnych przepisów :D

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne
    Nie mogę się doczekać, aż kolejna porcja zejdzie z patelni.
    Serdecznie polecam :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.