wtorek, 25 września 2012

Owsiane muffinki z dynią

Jednak nie porzuciłam dyni i dobrze, bo pod postacią dodatku do muffinek zdecydowanie mi odpowiada i smakuje ;) Może dlatego, że nie czuć w nich jej smaku? i dodaje tylko lekkiej słodyczy babeczką? ;)


Składniki (na 6 sporych babeczek):
  • 300g miąższu z dyni
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrębów
  • 0,5 szklanki mąki żytniej (ja użyłam mąki do wypieku chleba)
  • 1 jajko
  • 1 spora łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stewii 
  • opcjonalnie garść pokrojonych orzechów lub rodzynek
Sposób przygotowania:
  1. Dynie trzemy na tarce, a następnie gotujemy z dodatkiem wody, aż będzie miękka
  2. ugotowaną dynie traktujemy blenderem
  3. do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki i mieszamy
  4. do drugie jajko i pure z dyni, mieszamy
  5. wlewamy mokre składniki do suchych i wszystko miksujemy
  6. ja spróbowałam jeszcze ciasto, żeby mieć pewność czy jest dość słodkie, w razie czego możemy dosłodzić miodem ;)
  7. tak przygotowane ciasto wykładamy do formy na muffinki z papilotkami (ja użyłam silikonowych)
  8. pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni

SMACZNEGO ! ! ! :)


2 komentarze:

  1. Super :) Muszę sobie takie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś zrobiłam, troszkę modyfikując przepis, nie dałam płatków owsianych (i tak sporo ciasta wyszło jak na 6 muffinek), przyprawy do piernika i stewii ( nie lubię dyni na słodko), rodzynek i orzechów, za to dałam ok 70 g serka wiejskiego żeby ciasto było ciut rzadsze bo wyszło bardzo gęste, piekłam 20 min wyjęłam bo już były ładnie przypieczone a w środku surowizna, więc wsadziłam jeszcze na 10 min ale i tak ich nie uratowało....a szkoda bo super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.