piątek, 21 września 2012

Zdrowa ciecierzycowa przekąska prawie jak orzeszki light

Z góry mówię, pomysł nie mój, zapożyczony TUTAJ i jest świetny! jak już napisałam w tytule przypominają prażone orzeszki! idealne przekąska! polecam! :)

Składniki:
  • 200g suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy, ja dałam: 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu (i wyszedł ogień ;) )
Sposób przygotowania:
    1. Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie musimy ją odcedzić
    2. cieciorkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. W przybliżeniu zajmie to około 1,5 godziny. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania
    3. tak przygotowaną ciecierzycę wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i przyprawy, mieszamy
    4. ja włożyłam na kilka godzin do lodówki (żeby uprażyć sobie ją na wieczór ;)) ale to nie jest konieczne
    5. wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia
    6. pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut (ja na ostatnie 10 minut włączyłam termoobieg), ale tak należy sprawdzać co jakiś czas czy się nie spalają 
    SMACZNEGO ! ! ! :)

    4 komentarze:

    1. Jadłam kiedyś coś takiego w wersji kupnej, fajna przekąska, wersja domowa na pewno jeszcze lepsza :)

      OdpowiedzUsuń
    2. bardzo fajna opcja, nie jadłam jeszcze =)

      OdpowiedzUsuń
    3. zrobiłam je jakiś czas temu i bardzo mi smakowały:-) niedługo też je zamieszczę na blogu, bo są warte spróbowania. pozdrawiam!!!

      OdpowiedzUsuń

    Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.