sobota, 22 września 2012

Czekoladowe gofry otrębowe

Moje śniadanie ;) jak je przygotowywałam zdałam sobie sprawę, że już niedługo nie będę robić takich rarytasów na śniadanie, bo po prostu nie będę mieć rano czasu, a na pewno specjalnie wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego


Składniki (na 3 gofry serduszka):
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka stewi
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 3 łyżki otrębów
dodatki:
Sposób przygotowania:
  1. Otręby mieszamy z żółtkami, budyniem, proszkiem do p., stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały
  2. w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;)
  3. dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej
  4. wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam  ją lekko oliwą z oliwek)
  5. pieczemy około 5 minut
  6. podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;)

SMACZNEGO! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Mamy taką samą gofrownicę. :) A otrębów z dodatkiem budyniu czekoladowego muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Że też nie mam gofrownicy... a Twoje śniadanie tak kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jeszcze niedawno nie miałam ;)
      to nowy nabytek ;)
      wyczaiłam ją w Kauflandz-ie ;)

      Usuń
  3. Chyba muszę odkopać moją gofrownicę ;)!

    OdpowiedzUsuń
  4. boskie te przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś na śniadanie zrobiłam sobie te gofry :)) wyszły smaczne, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.