piątek, 28 września 2012

Żytnie naleśniki z jabłkami

Mój obiadek, oczywiście cynamonowa nuta musiała być! ;)


Składniki:
na ciasto (4 naleśniki)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • szczypta stewii
  • 1/2 szklanki mąki żytniej (użyłam tej do wypieku chleba)
nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  2. gotujemy/dusimy z niewielką ilością wody i cynamonem, aż zmiękną
  3. wszystkie składniki na ciasto miksujemy
  4. smażymy na teflonowej patelni (użyłam specjalnej do naleśników)
  5. do gotowych naleśników wkładamy farsz jabłkowy i składamy
  6. możemy polać naleśniki ciepłym miodem ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. Aż mam ochotę skubnąć jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro robię na śniadanie, mąkę mam owsianą ale to nie ma różnicy :) Dzięki za pomysł na zdrowe rozpoczęcie dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam, jedynie zamiast sody dalam proszek do pieczenia. Wyszly bardzo dobre. Myslalam, ze bedzie sie je bardzo ciezko smazyc, a wcale tak nie bylo. Oczywiscie sa troche bardziej podatne na rozerwanie przy przewracaniu, ale przy odrobinie wprawy nie ma z tym problemu. Bede je czesciej robic, szczegolnie do wytrawnego nadzienia.
    Dziekuje bardzo za super przepis.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.