Dziś przeprowadzałam dalsze testy na mące żytniej do wypieku chleba, znów dobrze się spisała ;)
takie kluski mogą być jedzone na słono z mięsem jak również na słodko z powidłami ;)
Składniki:
- 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki
- mieszamy, aż nie będzie grudek
- odstawiamy miskę (dość dużą) z rozczynem w ciepłe miejsce i pozostawiamy, aż wyrośnie (około 30 minut)
- kiedy drożdże wyrosną dodajemy resztę mąki, jajko i wyrabiamy ciasto
- ewentualnie jak ciasto będzie się za mało kleić (zależy od wielkości jajka) możemy dodać jeszcze trochę letniego mleka
- wyrobione ciasto znów odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut
7. z wyrośniętego ciasta lepimy małe kluski
8. wykładamy na omączonym blacie i po raz kolejny pozostawiamy do wyrośnięcia
9. tak przygotowane kluski gotujemy na parze (pod pokrywką) przez około 8 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
O, świetne :) Bardzo często jadałam kluski n parze w dziecinstwie.
OdpowiedzUsuńja też ;) zazwyczaj oblane gęstym sosem ;)
Usuńa jaki typ tej mąki? bo mam jakąś a nie wiem czy się nada ;)
OdpowiedzUsuńhttp://my-reality-dietetycznie.blogspot.com/2012/09/maka-zytnia.html
Usuńpod tym adresem jest zdjęcie oraz informacje o mące której używam ;)