wtorek, 30 października 2012

Cynamonowo- otrębowe muffinki

Dziś mimo, że nie mam już zajęć (wiem szczęściara ze mnie;)) wstałam dość wcześnie, żeby upiec te babeczki, ogarnąć pokój, spakować parę rzeczy bo dziś wracam do rodzinnego miasta ;) myślałam, żeby odwlec to do jutra, ale znam te ściski i kolejki na PKP
Wracając z dworca mam w planach wstąpić do babci, gdzie w garażu czeka mnie dynia ;)

Składniki (4 babeczki):
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrębów
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • 1 łyżka twarożku (Emilka)
  • 1 łyżka dość gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1-0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka stewi
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki oprócz białka z jajka mieszamy
  2. białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
  3. delikatnie mieszając dodajemy białko do masy
  4. wykładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki
  5. pieczemy przez około 25 minut w temp. 180 stopni
  6. po upieczeniu pozostawiamy jeszcze chwilę w piekarniku
SMACZNEGO ! ! ! :)



5 komentarzy:

  1. Jakie zdrowe! :) Na pewno je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi odpowiadają wypieki z serkiem wiejskim;-)za często nawet chyba po niego sięgałam,bo teraz muszę mieć naprawdę ochotę by go zjeść:D muffinki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne babeczki :) ja też dziś wyjeżdżam ale do babuni mojej w odwiedziny^^

    OdpowiedzUsuń
  4. daj znać jak wyszły ciasteczka z "odpadów" ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.