Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia pasty rybnej, ale miałam wątpliwości, co do proporcji składników itp. ale dziś mówię trzeba coś wykombinować ;) a że w lodówce miałam wędzoną makrele nic nie stało na przeszkodzie ;) pasta jest bardzooo prosta, a ja zjadłam ją na bułce otrębowej
Składniki (na jedną osobę):
- 1/4 wędzonej makreli
- 2-3 łyżki twarożku (najlepiej Emilka)
- 1/4 cebuli
- przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka papryka)
Sposób przygotowania:
- Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozduszamy widelcem
- cebulę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do makreli
- dodajemy ser, mieszamy
- przyprawiamy wg. smaku
- smarujemy pastą jakiś zdrowy chlebek ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Ja bardzo lubię do pasty rybnej cebulę,jajko, jogurt naturalny. Dla intensywniejszego "smaczku" dodaję koncentrat pomidorowy. No i standardowo świeżym koperkiem mogłabym posypywać (prawie) wszystko :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka86
;)
Usuńmyślałam o koncentracie ;)
został mi jeszcze kawał makreli więc może jutro zrobię pastę nr 2 inspirowaną Twoim komentarzem? ;)
a i zamiast koperku myślałam o pietruszce;) ale najpierw muszę iść na zakupy;)
Pietruszka jest moczopędna, więc w ciąży nie dodaję jej tonami do potraw jak wcześniej :) A zapach koperku i cynamonu to moje ulubione w kuchni :)
UsuńA miło mi będzie hehe.
Pozdrawiam.
Agnieszka86
Bardzo lubię taką pastę. Co prawda wersja mojej mamy jest mniej dietetyczna, bo z jajkiem i majonezem, ale ja chętnie zamienię ją w Twoją odchudzoną propozycję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
www.wieszaknawybiegu.blogspot.com
taką pastę rybną robiła zawsze moja mama :) normalnie : SMAK DZIECIŃSTWA :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę pastę :) Jeśli chodzi o rybne, to moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńI jak już ktoś napisał, smak dzieciństwa
uwielbiam takie rybne pasty :)) do kanapek są świetne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pastę z wędzonej makreli! mniam :)
OdpowiedzUsuńZnam wersję makreli z majonezem i cebulką , super. Twoja też na pewno smaczna:)
OdpowiedzUsuńPasta z makreli super:)zapraszam do siebie na moją pastę z makreli i otrębowe placuszki.
OdpowiedzUsuń