sobota, 27 października 2012

Domowa pasta rybna

Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia pasty rybnej, ale miałam wątpliwości, co do proporcji składników itp. ale dziś mówię trzeba coś wykombinować ;) a że w lodówce miałam wędzoną makrele nic nie stało na przeszkodzie ;) pasta jest bardzooo prosta, a ja zjadłam ją na bułce otrębowej


Składniki (na jedną osobę):
  • 1/4 wędzonej makreli
  • 2-3 łyżki twarożku (najlepiej Emilka)
  • 1/4 cebuli
  • przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka papryka)
Sposób przygotowania:
  1. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, rozduszamy widelcem
  2. cebulę kroimy w drobną kostkę,wrzucamy do makreli
  3. dodajemy ser, mieszamy
  4. przyprawiamy wg. smaku 
  5. smarujemy pastą jakiś zdrowy chlebek ;)
SMACZNEGO ! ! !  :)

10 komentarzy:

  1. Ja bardzo lubię do pasty rybnej cebulę,jajko, jogurt naturalny. Dla intensywniejszego "smaczku" dodaję koncentrat pomidorowy. No i standardowo świeżym koperkiem mogłabym posypywać (prawie) wszystko :)

    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)
      myślałam o koncentracie ;)
      został mi jeszcze kawał makreli więc może jutro zrobię pastę nr 2 inspirowaną Twoim komentarzem? ;)
      a i zamiast koperku myślałam o pietruszce;) ale najpierw muszę iść na zakupy;)

      Usuń
    2. Pietruszka jest moczopędna, więc w ciąży nie dodaję jej tonami do potraw jak wcześniej :) A zapach koperku i cynamonu to moje ulubione w kuchni :)
      A miło mi będzie hehe.
      Pozdrawiam.
      Agnieszka86

      Usuń
  2. Bardzo lubię taką pastę. Co prawda wersja mojej mamy jest mniej dietetyczna, bo z jajkiem i majonezem, ale ja chętnie zamienię ją w Twoją odchudzoną propozycję :)

    Pozdrawiam,
    www.wieszaknawybiegu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. taką pastę rybną robiła zawsze moja mama :) normalnie : SMAK DZIECIŃSTWA :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tę pastę :) Jeśli chodzi o rybne, to moja ulubiona!
    I jak już ktoś napisał, smak dzieciństwa

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie rybne pasty :)) do kanapek są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pastę z wędzonej makreli! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam wersję makreli z majonezem i cebulką , super. Twoja też na pewno smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasta z makreli super:)zapraszam do siebie na moją pastę z makreli i otrębowe placuszki.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.