Ostatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach, co nie jest zbyt przykładne;/ oczywiście orzechy są bardzo zdrowe, ale spożywane w niewielkiej ilości, muszę skończyć z tym uzależnieniem, od jutra! ;) dziś prezentuję wam przepis na sernik z piernikową nutą z orzechami i rodzynkami ;)
Składniki:
- 500g sera chudego białego Emilka
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich (pokrojonych)
- garść rodzynek
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- stewia lub inna substancja słodząca wg. smaku (ja dałam 1,5 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy
- przekładamy do małej prostokątnej formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego)
- pieczemy w temp 180 stopni przez około 30 minut
- pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
- najlepiej smakuje na zimno
SMACZNEGO ! ! ! :)
Nie ma to jak zdrowy i pyszny wypiek :) Serniki to te ulubione, w moim prywatnym rankingu, razem z ciastem bananowym i cukiniowym :D
OdpowiedzUsuńświetny przepis na szybki deserek ;p
OdpowiedzUsuńpiernikowo orzechowa przyjemność :-)
OdpowiedzUsuńach, co za smaki!:))
OdpowiedzUsuńwygląda zachęcająco ;p myślałam z początku że tam chałwa jest w środku :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze przyprawę do piernika omijam szerokim łukiem - w listopadzie zacznę jej nadużywać, więc umiar póki co jest wskazany. Niemniej - w taką pogodę myślę o pierniczkach... :)
OdpowiedzUsuń