piątek, 5 października 2012

Sernik z piernikową nutą

Ostatnio moja słabością są orzechy włoskie, kilogramami zbieramy je w ogródku babci, obieramy i suszymy w piekarniku, a potem ja pochłaniam je w dość dużych ilościach, co nie jest zbyt przykładne;/ oczywiście orzechy są bardzo zdrowe, ale spożywane w niewielkiej ilości, muszę skończyć z tym uzależnieniem, od jutra! ;) dziś prezentuję wam przepis na sernik z piernikową nutą z orzechami i rodzynkami ;)

Składniki:
  • 500g sera chudego białego Emilka
  • 2 jajka
  • garść orzechów włoskich (pokrojonych)
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • stewia lub inna substancja słodząca wg. smaku (ja dałam 1,5 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki miksujemy
  2. przekładamy do małej prostokątnej formy (ja użyłam naczynia żaroodpornego)
  3. pieczemy w temp 180 stopni przez około 30 minut
  4. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
  5. najlepiej smakuje na zimno
SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Nie ma to jak zdrowy i pyszny wypiek :) Serniki to te ulubione, w moim prywatnym rankingu, razem z ciastem bananowym i cukiniowym :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis na szybki deserek ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. piernikowo orzechowa przyjemność :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda zachęcająco ;p myślałam z początku że tam chałwa jest w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze przyprawę do piernika omijam szerokim łukiem - w listopadzie zacznę jej nadużywać, więc umiar póki co jest wskazany. Niemniej - w taką pogodę myślę o pierniczkach... :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.