piątek, 30 listopada 2012

Chipsy selerowe

Ten przepis przypadnie do gustu głównie osobom, które lubią seler, nie oszukujmy się, jeśli na myśl o selerze przechodzą Cię ciarki, daj sobie spokój ;) oczywiście po przyprawieniu i upieczeniu chrupki nie mają smaku typowego selera ;)
dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;)

Składniki:
  • 0,5 selera
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy Prymat lub tak jak ja pikantnej przyprawy do kurczaka;))
Sposób przygotowania:
  1. Seler obieramy i myjemy
  2. za pomocą obieraczki do warzyw kroimy selera na cienkie plastry
  3. dodajemy oliwę, przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy, żeby oliwa i przyprawy oblepiły plastry
  4. wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, najlepiej tak żeby plastry nie nakładły się na siebie
  5. pieczemy w temp 190 stopni przez około 20-30 minut, co jakiś czas włączamy termoobieg i przewracamy na drugą stronę, kontrolujemy też, czy nam się nie palą, bo to jest kwestia chwili

SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.