Ten przepis przypadnie do gustu głównie osobom, które lubią seler, nie oszukujmy się, jeśli na myśl o selerze przechodzą Cię ciarki, daj sobie spokój ;) oczywiście po przyprawieniu i upieczeniu chrupki nie mają smaku typowego selera ;)
dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;)
- 0,5 selera
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy Prymat lub tak jak ja pikantnej przyprawy do kurczaka;))
Sposób przygotowania:
- Seler obieramy i myjemy
- za pomocą obieraczki do warzyw kroimy selera na cienkie plastry
- dodajemy oliwę, przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy, żeby oliwa i przyprawy oblepiły plastry
- wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, najlepiej tak żeby plastry nie nakładły się na siebie
- pieczemy w temp 190 stopni przez około 20-30 minut, co jakiś czas włączamy termoobieg i przewracamy na drugą stronę, kontrolujemy też, czy nam się nie palą, bo to jest kwestia chwili
SMACZNEGO ! ! ! :)
Selera lubię, szczególnie świeżego,a takie chipsy też są ok.
OdpowiedzUsuńmarry me? ;]
OdpowiedzUsuń;)
Usuń