Przedstawiam Wam ciasto, które upiekłam dziś dla mamy;) wyszło rewelacyjne, bazowałam na TYM PRZEPISIE , cud, miód, malina ;)
wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym
- 3 banany
- 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba)
- 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
- 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka odtłuszczonego kakao
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść ulubionych bakalii
- Banany miksujemy w blenderze razem z jogurtem na papkę
- w dwóch osobnych miskach łączymy wszystkie składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon)
- łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy
- wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia, żeby nam się za bardzo nie spiekła
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mmm, bananowe <3 Pychota!
OdpowiedzUsuńciasto bananowe jest bardzo dobre, wilgotne i długo swieże:)
OdpowiedzUsuńwilgotne w środku ? już mnie kupiłaś :D
OdpowiedzUsuńMożna kawałeczek?:))
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Tobie też smakowało :)
OdpowiedzUsuńzrobionee! :)
OdpowiedzUsuńdobre, dobre :) trochę za dużo bakalii dodałam, ale i tak pyszne :) dodałam mniej miodu, te 3 łyżki mnie trochę przeraziły.