wtorek, 20 listopada 2012

Zdrowe ciasto bananowe

Przedstawiam Wam ciasto, które upiekłam dziś dla mamy;) wyszło rewelacyjne, bazowałam na TYM PRZEPISIE , cud, miód, malina ;)
wilgotne w środku i chrupiące dzięki płatkom owsianym

Składniki:
  • 3 banany
  • 3/4 szklanki mąki razowej (ja użyłam mąki żytniej do wypieku chleba)
  • 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
  • 3 łyżki miodu (w oryginale był brązowy cukier)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka odtłuszczonego kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść ulubionych bakalii
Sposób przygotowania:
  1. Banany miksujemy w blenderze razem z jogurtem na papkę
  2. w dwóch osobnych miskach łączymy wszystkie składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon)
  3. łączymy zawartość obu misek razem i mieszamy
  4. wykładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  5. pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni, przy czym na ostatnie 20 minut przykrywamy górę placka papierem do pieczenia, żeby nam się za bardzo nie spiekła 

SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. ciasto bananowe jest bardzo dobre, wilgotne i długo swieże:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wilgotne w środku ? już mnie kupiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, że Tobie też smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobionee! :)
    dobre, dobre :) trochę za dużo bakalii dodałam, ale i tak pyszne :) dodałam mniej miodu, te 3 łyżki mnie trochę przeraziły.

    OdpowiedzUsuń