Dziś mimo, że mam wolny dzień wstałam dość wcześnie, żeby upiec placek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony.
Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;)
Składniki:
- 1 jajko
- 200g serka wiejskiego lekkiego
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 0,5 łyżeczki stewi
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- jako dodatek użyłam serek homogenizowany i dżem niskosłodzony
Sposób przygotowania:
- Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem
- rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek
- wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można bez problemu przewrócić
SMACZNEGO ! ! ! :)
Naprawdę uwielbiam te Twoje przepisy!!!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś placki z serka i były pyszne :-)
OdpowiedzUsuńwszystko co z serkiem wiejskim musi być pyszne. uwielbiam!
OdpowiedzUsuńA mnie nie chciały wyjść;<
OdpowiedzUsuńa smażyłaś dostatecznie długo na pierwszej stronie? ja po wylaniu ciasta pozostawiłam placek na jakieś 3-5 minut na małym ogniu i dopiero potem przewróciłam kiedy góra i boki były ścięte
UsuńA ja myślałam, że to wersja "wytrawna" - polana sosem czosnkowym i keczupem . Na słodko też może być, pewnie :)
OdpowiedzUsuńDałaś pół łyżeczki czy aż pół paczuszki proszku do pieczenia?????
Agnieszka86
wytrawna wersja jak najbardziej pasuje do tych placuszków (zamiast budyniu można dać skrobię) jednak ja jestem łasuch na słodkie;)
Usuńjuż poprawiłam, chodzi o 0,5 łyżeczki proszku, przepraszam za nieuwagę, to dlatego, że spieszyłam się na pociąg;)
Och, ale smakowicie wyglądają! Nigdy nie udały mi się placuszki z tego serka, zawsze się rozpadały. Oby z Twoim przepisem było inaczej :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię placuszki z wiejskiego :))
OdpowiedzUsuńWyszły pysznie i nawet nie spóźniłam się do pracy :P (straszna ochota mnie na nie wzięłą - ale bałam się, że długo mi zajmie zrobienie ich dla dwóch osób na śniadanko):P
OdpowiedzUsuńhej a ja robie je tak: do serka wiejskiego ze szczypiorkiem (150g) dodaję 1 łyżkę mąki, jedno jajko , 1/3 średniej wielkosci cebuli pokrojonej w kostkę, pieprz i sól. Smażę na patelni posmarowanej oliwą - wystarczy minimalnie. Pycha !!! Lepsze niż ziemniaczane !!!
OdpowiedzUsuńo mniam!!!
Usuńna pewno wypróbuję :)