piątek, 2 listopada 2012

Lekka piankowo-biszkoptowa przyjemność;)

Za placek zabrałam się wczoraj, odstał noc w lodówce i dziś jest gotowy, trochę było z nim przygód , nieszczelnie owinęłam tortownicę folią i cała galaretka spłynęła na talerz podłożony pod blaszką (dobrze, że nie na lodówkę) przez to galaretka jest trochę zniekształcona, bo musiałam nakładać ją kawałkami na górę ciasta;p
ale Wy pewnie nie popełnicie już moich błędów i wszystko wyjdzie idealnie;)
nie mam pomysłu na nazwę dla tego przepisu, może macie jakieś propozycję?;)


Składniki (na małą okrągłą lub prostokątną blaszkę):
Biszkopt (spód):
  • 3 jajka
  • 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do p.
  • 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec)
  • około 15 rozkruszonych tabletek STEWI 
Czekoladowa pianka serowa:
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 
  • 500g sera białego chudego Emilka
  • Stewia wg smaku
  • 0,5 szklanki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny
Galaretka:
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki syropu malinowego light firmy Soleo (kupiłam w Kauflandzie), można dać więcej jak będzie dla was za mało słodkie 
  • 2-3 łyżeczki żelatyny 
Sposób przygotowania:
  1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli
  2. miksując na najmniejszych obrotach dodajemy po kolei pozostałe składnik na biszkopt
  3. przekładamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  4. pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20 minut
  5. pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia
  6. kiedy ciasto wystygnie, odklejamy je od papieru, formę wykładamy szczelnie folią spożywczą (żeby nic nam potem nie wypłynęło), chyba, że używamy formy silikonowej
  7. ser miksujemy z kakao i stewią,
  8. żelatynę rozrabiamy w 0,5 szklanki wrzątku i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek)
  9. powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie
  10. kiedy masa serowa stężeje przygotowujemy galaretkę
  11. w 0,5 szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy ze szklanką wody i 0,5 szklanki syropu malinowego (najlepiej spróbować, czy nie dodać więcej syropu)
  12. wstawiamy galaretkę do lodówki
  13. kiedy galaretka będzie zimna i zacznie lekko gęstnieć wylewamy ją delikatnie na czekoladową masę serową i wszystko wstawiamy znów do lodówki
SMACZNEGO  ! ! ! :)


16 komentarzy:

  1. Nie za bardzo rozumiem to zdanie " nieszczelnie owinęłam blaszkę folią i cała galaretka spłynęła na talerz podłożony pod blaszką ' - to galaretka była nalana ponad powierzchnię blaszkixP?, chyba, że była krzywo ustawiona...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha;)
      nieee
      ja użyłam okrągłej blaszki, która się rozkłada i galaretka wypłynęła od spod i bokami w miejscu łączenia spodu z bokami tortownicy

      Usuń
    2. Kiedys robiłam ciasto na urodziny koleżance i to samo mi sie zrobilo :P

      Usuń
  2. ciasto warte wypróbowania:) jak będe robiła zakupy w Kauflandzie i nie zapomne to zakupie ten syrop i do dzieła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. omg to ciasto wygląda tak uroczo i delikatnie, choć ja galaretek nie jadam ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na ciasto dietetyczne:)muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam . Kiedy będą wyniki? :D Bardzo bym chciała wygrać . xdd A tak wgl to spóźnione życzenia z okazji imienin .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogłoszenie wyników było na fan-page 26 października;)
      dziękuję za życzenia;)

      Usuń
  6. mogę zapytać o firmę, cenę, gramaturę odnośnie tabletek stewii? mam wrażenie że moje są słabe

    OdpowiedzUsuń
  7. kupiłam stewię w tabletkch na allegro tutaj:
    http://allegro.pl/stevia-stewia-200-tabl-nowa-dostawa-i-cena-reba-98-i2770233829.html
    teraz używam stewii w proszku którą kupiłam w Intermarche (cenowo bardziej się opłaca)
    jednak w tabletkach czy w proszku, żadna nie daje takiej słodyczy o której zapewnia producent na opakowaniu, też jest słaba, ale ja nie potrzebuję wiele żeby danie było dla mnie słodkie, ale to jest kwestia smaku, dlatego radzę zawsze wszystkiego próbować przed upieczeniem, żeby w razie czego dosłodzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto smaczne ale nie wiem czemu biszkopt mi nie wyrosl i byl zakalec... :(

    OdpowiedzUsuń
  9. zastanawiam się czemu nie ma mąki w biszkopcie czy w przepisie jest błąd

    OdpowiedzUsuń
  10. a gdzie jest jakaś mąka do biszkoptu

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.