Przepis niby standardowy, ale pokombinowałam trochę z kurczakiem, nigdy wcześniej nie dodawałam do niego mleka więc to dla mnie nowość :)
Dziś odpoczywam, bo chyba jakieś choróbsko mnie bierze ;(
Składniki (na dwie lub jedną wygłodniałą osobę;)):
- 1 pierś z kurczaka (moja była dość spora)
- 24 kostki szpinaku w brykiecie (niecała paczka)
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu
- sól, pieprz do smaku, ewentualnie czosnek do szpinaku jak ktoś lubi
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w cienkie plastry
- posypujemy solą i pieprzem
- wykładamy kurczaka na rozgrzaną teflonową patelnię i obsmażamy z każdej strony, aż nie będzie surowy
- kiedy kurczak będzie dobry wlewamy na patelnie 0,5 szklanki mleka
- smażymy mieszając, aż mleko wyparuję, obklei kurczaka
- szpinak rozmrażamy dodajemy jogurt i przyprawiamy wg. naszych upodobań;)
- ładnie wykładamy na talerz szpinak a na to kurczaka;) lub jak ktoś woli mieszamy jedno z drugim;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
lubię tego słuchać przed snem, zwłaszcza, że ostatnio mam kłopoty z zasypianiem
Bardzo lubię kurczaka za szpinakiem, ciekawi mnie dodatek mleka. Następnym razem muszę spróbować tak zrobić :)
OdpowiedzUsuńKurczak i szpinak to zgrane połączenie :) Również nigdy nie dodawałam do niego mleka, jak już, to jogurt albo śmietanę, ale to ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dzięki za inspiracje :)
OdpowiedzUsuńOd dzisiaj śledzę Twoje kulinarne dokonania !!