piątek, 23 listopada 2012

Dietetyczne naleśniki po bolońsku

Weekend oficjalnie rozpoczęty, za miesiąc o tej porze będziemy dzień przed wigilią, już sobie przypominam te coroczne pieczenie i gotowanie do późnych godzin nocnych, żeby tylko ze wszystkim zdążyć
Przechodząc do przepisu, już dawno miałam ochotę na zapiekane naleśniki na ostro, a dziś miałam czas i pomiędzy sprzątaniem, a zakupami zabrałam się za gotowanie ;)


Składniki (na 2-3 porcje):
Naleśniki (4 sztuki):
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
Farsz:
  • 400-500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka
  • pomidory w puszce 
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • przyprawy wg gustu, ja dałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, ostrą paprykę oraz przyprawę do spaghetti firmy Prymat
  • 200g serka wiejskiego na wierzch naleśników
Sposób przygotowania:
  1. Mięso smażymy/ dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło
  2. kiedy mięso będzie dobre dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat
  3. ciągle smażymy aż sos się zredukuje i zgęstnieje
  4. w tym czasie bierzemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli na jednego naleśnika, długo smażymy na jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek
  5. mięso przyprawiamy wg. smaku
  6. wykładamy farsz na brzeg naleśnika i zwijamy w ruronik, tak samo pozostałe naleśniki
  7. tak przygotowane naleśnik wykładamy do naczynia żaroodpornego
  8. serek wiejski miksujemy blenderem na jednolitą masę
  9. rozsmarowujemy serek na naleśnikach
  10. pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni

SMACZNEGO ! ! ! :)

7 komentarzy:

  1. Pychota :) Ten rozpuszczony serek wiejski...

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł ze zmiksowanym serkiem wiejskim zamiast żółtego sera! Lekkostrawnie i niskokakorycznie :)
    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj naleśniki rządzą, widzę :)
    Twoje prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam mam takie pytanie czym można zastąpić skrobię kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną ;)

      pozdr. Daria ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.