czwartek, 1 listopada 2012

Dietetyczne placuszki z dyni

Czy dziś każdy tak zmarzł i przemoknął na cmentarzu? pogoda okropna! szaro, buro
Na poprawę nastroju takie placuszki zafundowałam mojej mamie jako taki deser po objedzie;)
to pierwsze placuszki dyniowe jakie robiłam, bałam się ze nie wyjdą, smakowo ok, trochę się przykleiły do papieru do pieczenia (bo piekłam je w piekarniku, a nie smażyłam na patelni), ale to raczej wina papieru, jest złej jakości, bo już któryś z kolei wypiek się do niego kleił, tak czy inaczej pomogłam sobie nożem i nie było tak źle;)


Składniki (na jedną osobę, około 6 placków):
  • 1 szklanka miąższu z dyni startego na średnich oczkach
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do p.
  • 1 łyżka miodu lub innej substancji słodzącej
  • 0,5-1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowani:
  1. Wszystkie składniki mieszamy
  2. wykładamy placki na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
  3. pieczemy przez około 20 minut w temp. 180 stopni, jeśli chcemy to można podczas pieczenia obrócić placki na drugą stronę, ale nie jest to konieczne
  4. moja mama zjadła je z jogurtem naturalnym i polane miodem, mówi, że pycha ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)


5 komentarzy:

  1. Pieczone placuszki? Nigdy tak nie robiłam ;) Ciekawy pomysł. A same dyniowe uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega, ale musiały być dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone, pycha! robiłam dwa razy i się w nich zakochałam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czas kupić dynię :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne placki! kocham dynię we wszystkim!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.