Przedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;)
Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p )
Składniki (4 krokiety) :
naleśniki z TEGO PRZEPISU
farsz:
- 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p)
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz wg. smaku
panierka:
- mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych)
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka
- pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę
- pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś czas mieszając (mi zajęło to około 30 minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała)
- mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku
- nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety
- następnie obtaczamy krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach
- smażymy krokiety z każdej strony na teflonowej patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc)
- możemy podawać z resztką farszu (jeśli nam została) lub sosem grzybowym (następnym razem go zrobię)
SMACZNEGO ! ! ! :)
uwielbiam krokiety!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
pysznie i zdrowo, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i jestem pod wrażeniem! pychoooota :)
OdpowiedzUsuń