wtorek, 27 listopada 2012

Krokiety z kapustą i grzybami

Przedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;)
Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można  podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p )


Składniki (4 krokiety) :
naleśniki z TEGO PRZEPISU
farsz:
  • 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam domowej produkcji i była dość mocno upchana do słoika;p)
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz wg. smaku
panierka:
  • mieszanka otrębów (ja użyłam żytnich i owsianych)
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, wlewamy wodę  (do wysokości połowy kapusty) i gotujemy, aż będzie miękka
  2. pieczarki myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę
  3. pieczarki i cebulę wrzucamy do rondelka, którego dno zalewamy wodą i dusimy, co jakiś czas mieszając (mi zajęło to około 30 minut, pieczarki się skurczyły, cebula zmiękła, a woda wyparowała) 
  4. mieszamy kapustę z pieczarkami w przyprawiamy wg. smaku
  5. nakładamy do gotowych naleśników farsz i zwijamy krokiety
  6. następnie obtaczamy krokiety w roztrzepanym jajku i otrębach
  7. smażymy krokiety z każdej strony na teflonowej patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc)
  8. możemy podawać z resztką farszu (jeśli nam została) lub sosem grzybowym (następnym razem go zrobię)





SMACZNEGO ! ! ! :)

3 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.