niedziela, 25 listopada 2012

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Przepis dostałam od jednej z czytelniczek/obserwatorek mojego bloga, Agnieszki ;)
nigdy nie robiłam kurczaka w tych klimatach, zawsze tylko wersja słono-ostra, nuuuudy ;)
z góry Was uprzedzam kurczak wyszedł GENIALNY  ! ! ! ! ! ! :)
DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;)
chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;)


Składniki na (2 osoby):
  • 1 pierś z kurczaka (ok 300g)
  • 400-450g mieszanka chińska
  • 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO)
  • pół soku z ananasa z puszki
  • 1 mała cebulka (lub 0,5 większej)
  • ząbek czosnku (ja zrezygnowałam z czosnku bo po prostu nie lubię)
  • pół słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu (w oryginalne był cukier)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (ja dałam skrobię kukurydzianą)
  • 100g ryżu brązowego firmy Kupiec
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa curry
  • sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku

Sposób przygotowania:
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli
  2. pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy
  3. kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy na 30 minut do lodówki
  4. rozgrzewamy głęboką patelnię teflonową i na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka, cebulę i czosnek
  5. kiedy kurczak jest już podsmażony ze wszystkich stron dodajemy mieszankę chińską, mieszamy
  6. przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą
  7. w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną
  8. tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa
  9. mieszamy wszystko, aż sos zgęstnieje
  10. próbujemy i doprawiamy wg. smaku
  11. podajemy z brązowym ryżem

SMACZNEGO ! ! ! :)


9 komentarzy:

  1. Na zdjęciu danie wyszło Ci bardzo apetycznie!
    Bardzo mi miło czytać ten wstęp do przepisu :))
    Pozdrawiam!
    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście GENIALNE ! :D dzieki za ten przepis, własnie wcinam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mymmm... :-) Wygląda bardzo apetycznie:) Zastanawiam się tylko jak duzo przecieru pomidorowego dodać, ponieważ przecier robię w domu i mam w różnej wielkości słoiczkach:-)
    POZDRAWIAM!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam o to kolejny przepis Darii ktory postanowilem zrobic:) Po przygotowaniu i skosztowaniu zdecydowanie polecam:) Sprawdza sie jako zwykly szybki obiad jak i zarowno w odpowiednio dobranych proprcjach jako posiłek przed treningowy:) Polecam

    PS
    I Daruś czekam na kolejny rownie smaczny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dario ile masz wzrostu? Pttam z ciekawości bo ta sukienka na profilowym ładnie na tobie leży i zastanawiam się czy na moim 156 też by to jakoś wyglądało (znalazlam na allegro identyczną :D)
    A jeżeli chodzi o twoje przepisy to są pyszne zwłaszcza batoniki!!!
    Pozdrawiam Sandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj wysoka jestem (niestety:p) mam 177cm wzrostu
      cieszę się że smakuje ;)

      Usuń
    2. aaaa i jak coś moja sukienka jest na sprzedaż :)
      raz założona M

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.