piątek, 2 listopada 2012

Kurczak ze szpinakiem

Przepis niby standardowy, ale pokombinowałam trochę z kurczakiem, nigdy wcześniej nie dodawałam do niego mleka więc to dla mnie nowość :)
Dziś odpoczywam, bo chyba jakieś choróbsko mnie bierze ;(


Składniki (na dwie lub jedną wygłodniałą osobę;)):
  • 1 pierś z kurczaka (moja była dość spora)
  • 24 kostki szpinaku w brykiecie (niecała paczka)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz do smaku, ewentualnie czosnek do szpinaku jak ktoś lubi
Sposób przygotowania:
  1. Kurczaka kroimy w cienkie plastry
  2. posypujemy solą i pieprzem
  3. wykładamy kurczaka na rozgrzaną teflonową patelnię i obsmażamy z każdej strony, aż nie będzie surowy
  4. kiedy kurczak będzie dobry wlewamy na patelnie 0,5 szklanki mleka
  5. smażymy mieszając, aż mleko wyparuję, obklei kurczaka
  6. szpinak rozmrażamy dodajemy jogurt i przyprawiamy wg. naszych upodobań;)
  7. ładnie wykładamy na talerz szpinak a na to kurczaka;) lub jak ktoś woli mieszamy jedno z drugim;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

lubię tego słuchać przed snem, zwłaszcza, że ostatnio mam kłopoty z zasypianiem



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię kurczaka za szpinakiem, ciekawi mnie dodatek mleka. Następnym razem muszę spróbować tak zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak i szpinak to zgrane połączenie :) Również nigdy nie dodawałam do niego mleka, jak już, to jogurt albo śmietanę, ale to ciekawa propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, dzięki za inspiracje :)
    Od dzisiaj śledzę Twoje kulinarne dokonania !!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.