wtorek, 20 listopada 2012

Placuszki z serka wiejskiego

Dziś mimo, że mam wolny dzień wstałam dość wcześnie, żeby upiec placek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony.
Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;)

Składniki:
  • 1 jajko
  • 200g serka wiejskiego lekkiego
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 0,5 łyżeczki stewi
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jako dodatek użyłam serek homogenizowany i dżem niskosłodzony
Sposób przygotowania:
  1. Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem
  2. rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek
  3. wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można bez problemu przewrócić

SMACZNEGO ! ! ! :)

12 komentarzy:

  1. Naprawdę uwielbiam te Twoje przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś placki z serka i były pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko co z serkiem wiejskim musi być pyszne. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. a smażyłaś dostatecznie długo na pierwszej stronie? ja po wylaniu ciasta pozostawiłam placek na jakieś 3-5 minut na małym ogniu i dopiero potem przewróciłam kiedy góra i boki były ścięte

      Usuń
  5. A ja myślałam, że to wersja "wytrawna" - polana sosem czosnkowym i keczupem . Na słodko też może być, pewnie :)
    Dałaś pół łyżeczki czy aż pół paczuszki proszku do pieczenia?????
    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wytrawna wersja jak najbardziej pasuje do tych placuszków (zamiast budyniu można dać skrobię) jednak ja jestem łasuch na słodkie;)
      już poprawiłam, chodzi o 0,5 łyżeczki proszku, przepraszam za nieuwagę, to dlatego, że spieszyłam się na pociąg;)

      Usuń
  6. Och, ale smakowicie wyglądają! Nigdy nie udały mi się placuszki z tego serka, zawsze się rozpadały. Oby z Twoim przepisem było inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię placuszki z wiejskiego :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły pysznie i nawet nie spóźniłam się do pracy :P (straszna ochota mnie na nie wzięłą - ale bałam się, że długo mi zajmie zrobienie ich dla dwóch osób na śniadanko):P

    OdpowiedzUsuń
  9. hej a ja robie je tak: do serka wiejskiego ze szczypiorkiem (150g) dodaję 1 łyżkę mąki, jedno jajko , 1/3 średniej wielkosci cebuli pokrojonej w kostkę, pieprz i sól. Smażę na patelni posmarowanej oliwą - wystarczy minimalnie. Pycha !!! Lepsze niż ziemniaczane !!!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.