niedziela, 4 listopada 2012

Quinoa, czyli komosa ryżowa na słodko

W paczce, którą dostałam w nagrodzie od Sante była własnie Quinoa, przyznam się szczerze, że wcześniej o niej nie słyszałam, co mnie tym bardziej zaciekawiło ;) od razu sprawdziłam wszystko na jej temat w internecie

Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Białko zawarte w komosie to tak zwane białko kompletne, czyli zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które nie są syntetyzowane w organizmie ludzkim i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Szczególnie istotna w quinoa jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.
Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.
Jak dla mnie bomba! ;)

Postanowiłam, że w pierwszym podejściu przygotuję ją na słodko, w bardzo prostu sposób, smak bardzo mi odpowiadał, na pewno będę jeść ją częściej, świetna alternatywa dla kaszy i ryżu



Składniki (jedna porcja):
  • 100g komosy ryżowej
  • spora garść daktyli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
  1. Komosę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przy czym 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone daktyle i cynamon, wszystko mieszamy
  2. możemy dodać też odrobinę mleka i gotowe ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)

5 komentarzy:

  1. kurcze, korci mnie ta komosa! ale przeraziłam się ceną w sklepie, bo 250g kosztuje ok.10zł:( może kiedyś na czymś zaoszczędzę i kupie;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kurde! nawet nie wiedziałam, no to pewnie gdybym nie dostała komosy to też, bym się nie zdecydowała na kupno, za DROGO!

      Usuń
  2. komosa doskonała! fajna kombinacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. komosa, jeszcze nigdy nie probowalam! :) ale z takimi dodatkami musi smakowac bardzo dobrze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne danie! uwielbiam komosę - w każdej postaci. Zarówno słodkiej, jak i wytrawnej.
    zapraszam Cię do mojej akcji durszlakowej "quchnia pełna quinoa" : ) ostatnie dni by wziąć udział : )

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.