Jak widać "miska" której użyłam jest dość nie typowa;p to pojemnik do żywności bo nie mam w Poznaniu, żadnej większej przezroczystej miski niestety. Ale kiedyś na pewno wyposażę się w pełną zastawę ;)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa GYROS lub nasze ulubione przyprawy (ja dałam paprykę słodka, ostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
- słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki z octu odstraszają mnie ilością cukru)
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- puszka kukurydzy (upewnijcie się, że w składzie nie ma cukru)
- kapusta pekińska lub mieszanka sałat
- 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO :))
- 250g jogurtu greckiego light (kupuję w Biedronce)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, aż będzie dobry
- kiedy kurczak ostygnie wykładamy go na dno miski
- cebulę kroimy w kostkę i wykładamy na kurczaka
- koncentrat przyprawiamy solą i pieprzem, a następie polewamy nim kurczaka z cebulą
- na to wykładamy pokrojone w plastry ogórki, potem kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora
- jogurt przyprawiamy wg. smaku, możemy dodać czosnek granulowany lub świeży
- polewamy wszystko obficie jogurtem, a na to wykładamy mieszankę sałat lub poszatkowaną kapustę pekińską
- wstawiamy do lodówki lub jemy od razu ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Taka dietetyczna wersja powinna być dla mnie. Super sprawa z zamianą majonezu na jogurt!
OdpowiedzUsuńchyba wiem co będę jutro zajadać! chociaż jestem wielbicielem majonezu mówię mu won!
OdpowiedzUsuńgorąco polecam! ;)
Usuńja zjadłam część wczoraj zaraz po zrobieniu, a resztę dziś na obiad i stwierdzam, że po nocy w lodówce sałatka była jeszcze lepsza!
To prawda, jak sałatka chwilę postoi to nabiera jeszcze lepszego smaku :) Sprawdźcie też inny przepis na sałatkę gyros
OdpowiedzUsuń