Te ciasto jest naprawdę bardzo dobre, ostatnio robiłam je ponad rok temu, bo po prostu mi się znudziło (robiłam je wtedy minimum raz w tygodniu), mojej mamie też smakowało, nie wiem jak mogłam o nim zapomnieć! ;)
Składniki:Ciasto:
- 3 jajka
- 5 łyżek serka chudego, białego Emilka
- 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki stewii lub innej substancji słodzącej (przypominam, że moja stewia słabo słodzi więc muszę dawać jej dość dużo:|, może ktoś poleci mi sprawdzoną firmę?)
- 2 łyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru
- 1 łyżka odtłuszczonego kakao
Krem:
- 500g serka homogenizowanego
- 3 torebki herbaty malinowej (lub inne nasze ulubione)
- 3 łyżeczki żelatyny
- niecała szklanka wrzątku
- stewia wg smaku
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy ze stewią na sztywną pianę
- pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce
- miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka
- przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut (wszystko zależy od piekarnika)
- w tym czasie możemy przygotować krem, w niecałej szklance wrzątku zaparzamy (przez około 10 minut) 3 torebki herbaty
- doprowadzamy herbatę do wrzenia i rozpuszczamy w niej żelatynę
- dodajemy mieszankę herbaty z żelatyną do serka homogenizowanego, mieszamy
- słodzimy stewią wg. smaku
- wstawiamy do lodówki żeby lekko zgęstniało
- upieczone ciasto odklejamy od papieru do pieczenia i studzimy
- następnie przekrawamy wzdłuż
13. przekładamy spód ciasta z powrotem do formy (jeśli mamy metalową musimy wyłożyć ją folią spożywczą)
14. wykładamy na ciasto lekko już zgęstniały krem (zostawiamy około 3-4 łyżki)
15. nakładamy na krem górę ciasta
16. rozsmarowujemy na górze cienko pozostały krem
SMACZNEGO ! ! ! :)
wieki takiego nie jadłam! wpraszam się na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :D Wpraszam się na deser ;) Dziś chyba będziesz miała wielu gości ;)
OdpowiedzUsuńchętnie przygotowałabym i z dwie blaszki tego ciasta dla Was ;)
OdpowiedzUsuńgenialne!;) przepis zapisuję, jedyną zmianą będzie inny smak herbaty ^^
OdpowiedzUsuń