Ta potrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3
Składniki (1 porcja):
- 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały)
- kluski
- 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki stewii
Sposób przygotowania:
- Składniki na kluski mieszamy
- wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody
- lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna
- gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek
- odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową
SMACZNEGO ! ! ! :)
o proszę! robiąc makowca została mi mała miseczka masy makowej z bakaliami, a robiąc pierożki wykorzystałam cały farsz i ciasto zostało, więc zrobiłam grubszy makaron i zmieszałam z masą - idealne:) masa sama w sobie jest słodka, a z makaronem się fajnie przegryzła. Pyszne było!
OdpowiedzUsuńMniam! Jedno z moich ulubionych wigilijnych dan to właśnie kluski z makiem :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :) Zajadam od wczoraj w zdecydowanie zbyt dużych ilościach :D Tylko niestety nie tak zdrowo, jak u Ciebie, bo zwykły makaron pszenny.
OdpowiedzUsuńja je kocham;p
Usuńi zdecydowanie też przesadziłam z ilością!
zaczęłam wczoraj, a skończyłam dziś ale już myślę czy nie dorobić jutro kolejnej porcji;D
Z lanymi kluskami - niezastąpiony smak :D
OdpowiedzUsuńmak uwielbiam ,ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam , wygląda cudnie , pysznie !
OdpowiedzUsuńZostała mi resztka maku... już wiem, co będę miała jutro na śniadanie :) tylko zastanawiam się, jak zrobić "na szybko" jedną porcję takiej masy do klusek? Dodam, że nie mam czym zmielić maku. Wystarczyłoby, gdybym zalała wrzątkiem łyżkę maku, dodała sparzone rodzynki, orzechy i dosłodziła miodem?
OdpowiedzUsuńmoja mama zawsze zalewa mak mlekiem, chwilę podgotowuję i zostawia na całą noc, na następny dzień odcedza, a ja mielę go 3 razy, nigdy nie próbowałam niemielonego maku, wydaje mi się że jego smak nie będzie tak intensywny jak w przypadku maku zmielonego, który tworzy jedną masę, masz może blender? może on by choć trochę rozdrobnił mak?
UsuńSuper, na moim stole kluski z makiem rownież zagościły :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do siebie :>
Ciekawa ta Twoja wersja też! :))
OdpowiedzUsuńA ja chciałabym tutaj, w Poznaniu, zrobić KUTIĘ. Czy ktoś z Poznaniaków wie, co to takiego? :D Bo nigdzie nie mogę dostać pszenicy na tę potrawę!! Może ktoś z Was, wie gdzie mogę ją tu kupić????? :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka86
witam, uwielbiam kluski z makiem, ale mam pytanie czy stewia to słodzik? czy można to pominąć bądź zastąpić?
OdpowiedzUsuństewia to naturalny słodzik, można ją zastąpić np. miodem ;)
Usuń