wtorek, 25 grudnia 2012

Makiełki /żytnie kluski z makiem/ czyli to co kocham! ;)

Ta potrawa nie ma sobie równych na świątecznym stole (przynajmniej dla mnie i mojej mamy) kocham te cudne kluseczki oblepione słodkim makiem i bakaliami! moja mama podała swoją wersję z domowym pszennym makaronem, natomiast  ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3

Składniki (1 porcja):
  • 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały)
  • kluski 
- 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki stewii

Sposób przygotowania:
  1. Składniki na kluski mieszamy
  2. wylewamy przy pomocy łyżki małe porcje ciasta do wrzącej, osolonej wody
  3. lekko mieszamy żeby odkleić kluski od dna
  4. gotujemy na małym ogniu około 2 minuty od wypłynięcia klusek
  5. odcedzamy kluski i mieszamy z masą makową
SMACZNEGO ! ! ! :)

13 komentarzy:

  1. o proszę! robiąc makowca została mi mała miseczka masy makowej z bakaliami, a robiąc pierożki wykorzystałam cały farsz i ciasto zostało, więc zrobiłam grubszy makaron i zmieszałam z masą - idealne:) masa sama w sobie jest słodka, a z makaronem się fajnie przegryzła. Pyszne było!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Jedno z moich ulubionych wigilijnych dan to właśnie kluski z makiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione :) Zajadam od wczoraj w zdecydowanie zbyt dużych ilościach :D Tylko niestety nie tak zdrowo, jak u Ciebie, bo zwykły makaron pszenny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja je kocham;p
      i zdecydowanie też przesadziłam z ilością!
      zaczęłam wczoraj, a skończyłam dziś ale już myślę czy nie dorobić jutro kolejnej porcji;D

      Usuń
  4. Z lanymi kluskami - niezastąpiony smak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mak uwielbiam ,ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam , wygląda cudnie , pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Została mi resztka maku... już wiem, co będę miała jutro na śniadanie :) tylko zastanawiam się, jak zrobić "na szybko" jedną porcję takiej masy do klusek? Dodam, że nie mam czym zmielić maku. Wystarczyłoby, gdybym zalała wrzątkiem łyżkę maku, dodała sparzone rodzynki, orzechy i dosłodziła miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja mama zawsze zalewa mak mlekiem, chwilę podgotowuję i zostawia na całą noc, na następny dzień odcedza, a ja mielę go 3 razy, nigdy nie próbowałam niemielonego maku, wydaje mi się że jego smak nie będzie tak intensywny jak w przypadku maku zmielonego, który tworzy jedną masę, masz może blender? może on by choć trochę rozdrobnił mak?

      Usuń
  7. Super, na moim stole kluski z makiem rownież zagościły :))


    Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili do siebie :>

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa ta Twoja wersja też! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja chciałabym tutaj, w Poznaniu, zrobić KUTIĘ. Czy ktoś z Poznaniaków wie, co to takiego? :D Bo nigdzie nie mogę dostać pszenicy na tę potrawę!! Może ktoś z Was, wie gdzie mogę ją tu kupić????? :)
    Agnieszka86

    OdpowiedzUsuń
  10. witam, uwielbiam kluski z makiem, ale mam pytanie czy stewia to słodzik? czy można to pominąć bądź zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stewia to naturalny słodzik, można ją zastąpić np. miodem ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.