poniedziałek, 31 grudnia 2012

Placuszki z serkiem wiejskim

Tak to dziś! ostatni dzień 2012 roku! nieeee chcę! wcale mnie to nie cieszy! sylwester,  imprezy, z góry przyjęte założenie, że trzeba się dziś dobrze bawić.. kto się cieszy z tego, że zrobi się starszy? , a kolejny rok za nim? Jak zapowiadałam już dopadają mnie melancholijne myśli, a jutro będzie gorzej! ;p
jednak mimo mojego negatywnego nastawienia chciałabym Wam życzyć w NOWYM ROKU wszystkiego co najlepsze, żebyście spełniali swoje marzenia! ;)
dziś na śniadanie wyjątkowo nie sernik, ale też coś z serem (ciągle mam duży zapas)


Składniki (4 placki):
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki serka wiejskiego (gęsta część)
  • 3 łyżki otrębów pszenne firmy Kupiec 
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • twarożek na placuszki (ser biały + jogurt + rzodkiewki + ogórek świeży + szczypiorek + sól,pieprz)
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy wszystkie składniki na placuszki
  2. czekamy chwilę, aż otręby spęcznieją, w tym czasie przygotowujemy twarożek
  3. rozgrzewamy teflonową patelnię i lekko przecieramy ja ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek
  4. smażymy placuszki (około 1 łyżka ciasta na placka) pod przykrywką
  5. odwracamy na drugą stronę jak góra placka się zetnie
  6. podajemy z twarożkiem lub jak kto lubi ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam placuszków z tego serka w wersji wytrawnej. Zdecydowanie muszę się kiedyś skusić! :) Wyglądają bardzo apetycznie.

    Szczęścia i pomyślności w Nowym Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Tobie Darcia też udanego sylwestra życzę!:)

    z chętką zrobiłabym jutro te placuszki, ale chyba stawiam na jajecznicę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Jeszcze więcej pysznych, zdrowych inspiracji ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Z serka wiejskiego jadłam tylko na słodko, czas najwyższy spróbować wytrawnej wersji :) pycha!
    Szczęśliwego Nowego Roku :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś chciałam zrobić takie placuszki, ale zupełnie o nich zapomniałam. Tobie również wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.