Przedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;)
znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos ;)
taka odmiana jakby znudziła Wam się brukselka w standardowej formie, zwłaszcza, że jest to niezwykle prosta i szybka potrawa ;)
Składniki:
- około 200g mrożonej brukselki (dajemy tyle ile zjemy;))
- 1 jajko
- 200g serka wiejskiego
- ulubione przyprawy, ja dałam sól, oregano i bazylię
Sposób przygotowania:
- Serek wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę
- doprawiamy przyprawami wg. smaku
- dodajemy jajko i wszystko znów miksujemy
- brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby się rozmroziła (nie może się rozgotować!)
- wkładamy brukselkę do żaroodpornego naczynia, a następnie zalewamy masą serowo-jajeczną
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
brukselki - uwielbiam ! pyszny pomysł z tą zapiekanką ;D
OdpowiedzUsuńTy mi czytasz w myślach! Uwielbiam połączenie brukselki i serka wiejskiego <3
OdpowiedzUsuńjak to danie się do mnie uśmiecha:) jaka to jest forma, ta malutka?
OdpowiedzUsuńtrochę większa od tej malutkiej 7x11cm ;)
UsuńUwielbiam brukselke! A Twój pomysł mnie zaintrygował... Na pewno wktrótce wypróbuje. mniam
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować do obiadu, bo kocham brukselkę a zapiekanej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNienawidzę brukselki chociaż wiem, ze jest zdrowa :D Czy ten sos śmietanowo serowy zabija trochę jej smak? Albo... czy mogłabyś polecić jakieś inne warzywo zamiast tej małej kapusty?:P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :))
oj a ja uwielbiam brukselkę ;)
Usuńmyślę że dobrze pasowałyby brokuły, albo fasolka szparagowa ;)
Tez pomyślałam o brokułach ale wolałam się upewnić czy idę w dobrym kierunku:D Pozdrawiam! :))
Usuń