piątek, 15 lutego 2013

Brukselka pod pierzynką

Przedstawiam Wam, mój sposób na brukselkę ;)
znów zdecydowałam się na wersję pieczoną, z wierzchu zrobiła się skorupka, natomiast pod spodem wytworzył się gesty sos ;)
taka odmiana jakby znudziła Wam się brukselka w standardowej formie, zwłaszcza, że jest to niezwykle prosta i szybka potrawa ;)

Składniki:
  • około 200g mrożonej brukselki (dajemy tyle ile zjemy;))
  • 1 jajko
  • 200g serka wiejskiego
  • ulubione przyprawy, ja dałam sól, oregano i bazylię
Sposób przygotowania:
  1. Serek wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę
  2. doprawiamy przyprawami wg. smaku
  3. dodajemy jajko i wszystko znów miksujemy
  4. brukselkę gotujemy w osolonej wodzie, tak żeby się rozmroziła (nie może się rozgotować!)
  5. wkładamy brukselkę do żaroodpornego naczynia, a następnie zalewamy masą serowo-jajeczną
  6. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 20 minut

SMACZNEGO ! ! ! :)



9 komentarzy:

  1. brukselki - uwielbiam ! pyszny pomysł z tą zapiekanką ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty mi czytasz w myślach! Uwielbiam połączenie brukselki i serka wiejskiego <3

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to danie się do mnie uśmiecha:) jaka to jest forma, ta malutka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam brukselke! A Twój pomysł mnie zaintrygował... Na pewno wktrótce wypróbuje. mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę koniecznie wypróbować do obiadu, bo kocham brukselkę a zapiekanej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nienawidzę brukselki chociaż wiem, ze jest zdrowa :D Czy ten sos śmietanowo serowy zabija trochę jej smak? Albo... czy mogłabyś polecić jakieś inne warzywo zamiast tej małej kapusty?:P

    Pozdrawiam! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj a ja uwielbiam brukselkę ;)
      myślę że dobrze pasowałyby brokuły, albo fasolka szparagowa ;)

      Usuń
    2. Tez pomyślałam o brokułach ale wolałam się upewnić czy idę w dobrym kierunku:D Pozdrawiam! :))

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.