Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł.
Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D
(choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów)
Składniki (1 porcja):
- 1 jajko
- 5 łyżek serka białego Emilka
- 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec
- 1.5 łyżki stewii
- 0, łyżeczki kakao
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
- Białko ubić na sztywną pianę
- ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać
- dodać białko i delikatnie wymieszać
- przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około 1 łyżki masy
- do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasną masę
- piec około 20 minut w temp. 170 stopni
SMACZNEGO ! ! ! :)
jak duża jest ta blaszka?
OdpowiedzUsuń8x10cm
Usuńsuper! chyba wiem co zjem jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńjaki świetny jest ten serniczek! taki dwukolorowy :)
OdpowiedzUsuńteż słyszałam tego pana i trzymam go za słowo! :D
Genialny! Na pewno go zrobię !
OdpowiedzUsuńjakie to super , muszę go zrobić , wygląda tak pysznie *-*
OdpowiedzUsuńUwielbiam te serniczkowe wariacje <3 Mogłabym jeść takie ciasta codziennie.
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj oglądałam dzień dobry tvn, trochę szkoda, że idzie wiosna. Jeszcze chciałabym trochę zimy :) A serniczek pewnie smaczny :)
OdpowiedzUsuńoby wiosna przyszła jak najszybciej :))
OdpowiedzUsuńah ta zima wraca i wraca i końca nie ma !
OdpowiedzUsuńjaki pulchniutki :)
OdpowiedzUsuń...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńsuper wygląda, napewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńWiosna, ach... Żeby to była prawda... :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko :) Szkoda, że u mnie rano permanentny brak czasu...
Zrobiłam sobie ostatnio taki serniczek, z racji tego, że staram się zrzucić parę kilo cukier zamieniłam na stewie. Wyszło paskudne, właśnie przez tą stewie. Polewam je miodem żeby było zjadliwe. Ty nie masz takiego problemu? Smakują Ci ciasta ze stewią?
OdpowiedzUsuńprzyznaję że ciężko było mi się przyzwyczaić do stewii, dlatego staram się niwelować jej smak np. jakimiś aromatami, niestety stewia ma to do siebie że nadaje potrawą gorzkawy smak;/
Usuńteraz zazwyczaj używam miodu do słodzenia albo fruktozy
Serniczek nie opadnie jeśli będzie stygł w piekarniku
OdpowiedzUsuńA co z żółtkiem? pomijamy?
OdpowiedzUsuńprzez nieuwagę pominęłam w przepisie, już poprawiłam ;)
Usuńwyszła przepyszna :D troche mało słodka, następnym razem dam więcej słodzidła :) przepis prosty i łatwy a to lubie :D
OdpowiedzUsuń