piątek, 15 lutego 2013

Mini serniczek na śniadanie

Moje śniadanko;) zdjęcie zrobiłam zaraz po wyjęciu z piekarniki, potem lekko opadł.
Dziś pan pogodynek w Dzień Dobry TVN powiedział, że wiosna zbliża się wielkimi krokami, a zima nie powinna już wrócić, trzymam go za słowo! ;D
(choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów)

Składniki (1 porcja):
  • 1 jajko
  • 5 łyżek serka białego Emilka
  • 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec
  • 1.5 łyżki stewii
  • 0, łyżeczki kakao
  • aromat waniliowy
Sposób przygotowania:
  1. Białko ubić na sztywną pianę
  2. ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać
  3. dodać białko i delikatnie wymieszać
  4. przekładamy masę do małego żaroodpornego naczynia, pozostawiając około 1 łyżki masy
  5. do pozostałego ciasta dodać kakao i wyłożyć na jasną masę
  6. piec około 20 minut w temp. 170 stopni

SMACZNEGO ! ! ! :)

21 komentarzy:

  1. jak duża jest ta blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  2. super! chyba wiem co zjem jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki świetny jest ten serniczek! taki dwukolorowy :)
    też słyszałam tego pana i trzymam go za słowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny! Na pewno go zrobię !

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie to super , muszę go zrobić , wygląda tak pysznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te serniczkowe wariacje <3 Mogłabym jeść takie ciasta codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też dzisiaj oglądałam dzień dobry tvn, trochę szkoda, że idzie wiosna. Jeszcze chciałabym trochę zimy :) A serniczek pewnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oby wiosna przyszła jak najszybciej :))

    OdpowiedzUsuń
  9. ah ta zima wraca i wraca i końca nie ma !

    OdpowiedzUsuń
  10. ...wygląda obłędnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. super wygląda, napewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiosna, ach... Żeby to była prawda... :)
    Pyszne śniadanko :) Szkoda, że u mnie rano permanentny brak czasu...

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam sobie ostatnio taki serniczek, z racji tego, że staram się zrzucić parę kilo cukier zamieniłam na stewie. Wyszło paskudne, właśnie przez tą stewie. Polewam je miodem żeby było zjadliwe. Ty nie masz takiego problemu? Smakują Ci ciasta ze stewią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznaję że ciężko było mi się przyzwyczaić do stewii, dlatego staram się niwelować jej smak np. jakimiś aromatami, niestety stewia ma to do siebie że nadaje potrawą gorzkawy smak;/
      teraz zazwyczaj używam miodu do słodzenia albo fruktozy

      Usuń
  14. Serniczek nie opadnie jeśli będzie stygł w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  15. A co z żółtkiem? pomijamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przez nieuwagę pominęłam w przepisie, już poprawiłam ;)

      Usuń
  16. wyszła przepyszna :D troche mało słodka, następnym razem dam więcej słodzidła :) przepis prosty i łatwy a to lubie :D

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.