wtorek, 12 marca 2013

Ciasteczka owsiane z jabłkiem i daktylami

Dziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie obrony pracy mgr. na maj-czerwiec on chce zrobić egzamin zaliczający przedmiot w połowie czerwca, a dziś wspomniał, że nie wie czy nie przesunie go na późniejszy termin. "Uwielbiam" moją uczelnie, że na ostatni semestr studiów dali przedmiot z takim dziwakiem.


Składniki (13 ciasteczek):
  • 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 daktyli
Sposób przygotowania:
  1. Daktyle zalewamy 1/4 szklanką wrzątku i odstawiamy żeby zmiękły (ja zostawiłam je na całą noc), a następnie rozduszamy je łyżeczką, żeby powstała daktylowa miazga ;)
  2. jabłko obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstał mus jabłkowy)
  3. do jabłka dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz daktyle
  4. z powstałej masy lepimy okrągłe ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  5. pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut

SMACZNEGO ! ! ! :)

11 komentarzy:

  1. tak prostych, pysznych, a jednocześnie ultra zdrowych ciasteczek to ja w życiu nie widziałam ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. smaczne i pożywne ciasteczka :)))
    pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. No, coś pysznego! Jak są w tych ciasteczkach daktyle, to na pewno rozpływają się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm pycha i jakie zdrowe! Takie przepisy lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A myślałam, że to moja uczelnia jest zupełnie nieogarnięta...
    Będzie dobrze!

    A ciasteczka pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziś zrobiłam ciasteczka! są pyszne! :) na pewno skorzystam również z innych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy zamiast daktyli mogą być śliwki??? Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że można użyć śliwek, tylko że one nie są tak słodkie jak daktyle więc w razie czego dosłodź miodem ;)

      Usuń
  8. Zrobiłam i są super, tylko... bardzo szybko zamieniają się w kamień. To chyba częsta przypadłość ciasteczek owsianych. Jest sposób, żeby temu zapobiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można odświeżyć je w piekarniku, wtedy na nowo zmiękną innych sposobów nie próbowałam, bo zawsze ciasteczka szybko znikają, poza tym lubię takie twarde ;)

      pozdr.

      Daria ;)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.