Dziś przez świrniętego profesora miałam tak stresujący dzień, że po powrocie z uczelni tak pękała mi głowa, że musiałam położyć się spać. Kiedy ludzie planują sobie obrony pracy mgr. na maj-czerwiec on chce zrobić egzamin zaliczający przedmiot w połowie czerwca, a dziś wspomniał, że nie wie czy nie przesunie go na późniejszy termin. "Uwielbiam" moją uczelnie, że na ostatni semestr studiów dali przedmiot z takim dziwakiem.
Składniki (13 ciasteczek):
- 1 szklanka płatków owsianych firmy Kupiec
- 0,5 szklanki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 8 daktyli
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalewamy 1/4 szklanką wrzątku i odstawiamy żeby zmiękły (ja zostawiłam je na całą noc), a następnie rozduszamy je łyżeczką, żeby powstała daktylowa miazga ;)
- jabłko obieramy i trzemy na tarce na najmniejszych oczkach (żeby powstał mus jabłkowy)
- do jabłka dodajemy płatki, otręby, cynamon oraz daktyle
- z powstałej masy lepimy okrągłe ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- pieczemy w temp. 170 stopni przez około 30 minut
SMACZNEGO ! ! ! :)
tak prostych, pysznych, a jednocześnie ultra zdrowych ciasteczek to ja w życiu nie widziałam ^^
OdpowiedzUsuńsmaczne i pożywne ciasteczka :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
No, coś pysznego! Jak są w tych ciasteczkach daktyle, to na pewno rozpływają się w ustach ;)
OdpowiedzUsuńMmm pycha i jakie zdrowe! Takie przepisy lubię :)
OdpowiedzUsuńfajne zdrowe ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńA myślałam, że to moja uczelnia jest zupełnie nieogarnięta...
OdpowiedzUsuńBędzie dobrze!
A ciasteczka pysznie wyglądają :)
dziś zrobiłam ciasteczka! są pyszne! :) na pewno skorzystam również z innych przepisów.
OdpowiedzUsuńa czy zamiast daktyli mogą być śliwki??? Ania
OdpowiedzUsuńmyślę że można użyć śliwek, tylko że one nie są tak słodkie jak daktyle więc w razie czego dosłodź miodem ;)
UsuńZrobiłam i są super, tylko... bardzo szybko zamieniają się w kamień. To chyba częsta przypadłość ciasteczek owsianych. Jest sposób, żeby temu zapobiec?
OdpowiedzUsuńzawsze można odświeżyć je w piekarniku, wtedy na nowo zmiękną innych sposobów nie próbowałam, bo zawsze ciasteczka szybko znikają, poza tym lubię takie twarde ;)
Usuńpozdr.
Daria ;)