Nie wiem jak u Was ale u mnie jest dziś śniegu po kostki, zdecydowanie mi się to nie podoba, ale wierzę, że zapowiedzi które słyszałam rano w pogodzie (od przyszłego tygodnia 10 stopni na plusie) się sprawdzą.
Dziś naszła mnie ochota na szpinak, moja mama powiedziałaby, że brakuje mi żelaza ;p Nie pozostało mi nic innego jak wyczarować z niego jakiś sycący obiadek ;)
Składniki (2 porcje):
spód:
- 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
- 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec
- 1 jajko
- 4 łyżki letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,25-0,5 łyżeczki soli
na wierzch:
- 450g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek)
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją
- wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 200 stopni
- w tym czasie rozmrażamy na patelni szpinak, tak żeby cała woda z niego wyparowała
- kiedy się rozmrozi przyprawiamy i dodajemy jogurt, smażymy jeszcze chwilę, żeby nie było nic soku/wody
- wykładamy szpinak na otrębowy spód
- na wierzch szpinaku rozbijamy jajka, solimy i pieprzymy (na oko)
- pieczemy przez kolejne 10 minut aż jajka zastygną
SMACZNEGO ! ! ! :)
wygląda niesamowicie smacznie <3 dziabnęłabym bym kawałek :D
OdpowiedzUsuńTy to wiesz, jak mi narobić apetytu :) Zawsze coś w moim guście! Ciekawy mnie pomysł z tymi zapieczonymi jajami. ;p
OdpowiedzUsuńKochana, kolejny raz zaskakujesz rewelacyjnym pomysłem! :)
OdpowiedzUsuńu mnie tez śniegu po kostki i tez tarta ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Ale świetny podkład wyczarowałaś:)
OdpowiedzUsuńmniam ,świetna tarta , muszę ją zrobić ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje pomysły!! Dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie pyszności;) Koniecznie muszę nadrobić zaległości kulinarne;d a powiedz proszę, jakie wymiary ma Twoje naczynie? Pozdrawiam Cie cieplutko i pamiętaj, że mnóstwo 'anonimowych' jest z Tobą;)))
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za tak miłe słowa ;)
Usuńwymiary formy to 24x15 cm
miłego dnia! ;)
codziennie robie cos nowego z tych przepisów cos pysznego wczoraj zrobiłam ta zapiekanke tylko dodałam ugotowanego kurczaka pokorojonego w paseczki na gore i troszke sera iii mmm pyszne chłopak był pod wrazeniem super przepis
OdpowiedzUsuńNiestety niesmaczne. Zobaczymy, jak inne przepisy - z nadzieją, że lepiej! :*
OdpowiedzUsuńa ja właśnie zrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu, konsumować będę jutro w porze obiadowej, ale dzisiaj już trochę "dziabnęłam" i jest pycha :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie udało mi się zrobić dobrego dania ze szpinakiem... do wczoraj :). Zapiekanka rewelacyjna -na pewno nie raz ją jeszcze zrobię :). Szybka, prosta i pyszna :D. Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńTen przepis jest skopiowany - domyślam się, że bez Twojej zgody - pod datą 27 sierpnia tutaj:
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/JemZGlowa