poniedziałek, 11 marca 2013

Zapiekanka/tarta za szpinakiem

Nie wiem jak u Was ale u mnie jest dziś śniegu po kostki, zdecydowanie mi się to nie podoba, ale wierzę, że zapowiedzi które słyszałam rano w pogodzie (od przyszłego tygodnia 10 stopni na plusie) się sprawdzą.
Dziś naszła mnie ochota na szpinak, moja mama powiedziałaby, że brakuje mi żelaza ;p Nie pozostało mi nic innego jak wyczarować z niego jakiś sycący obiadek ;)

Składniki (2 porcje):
spód:
  • 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 2 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec
  • 1 jajko
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,25-0,5 łyżeczki soli
na wierzch:
  • 450g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek)
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją
  2. wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 200 stopni
  3. w tym czasie rozmrażamy na patelni szpinak, tak żeby cała woda z niego wyparowała
  4. kiedy się rozmrozi przyprawiamy i dodajemy jogurt, smażymy jeszcze chwilę, żeby nie było nic soku/wody
  5. wykładamy szpinak na otrębowy spód
  6. na wierzch szpinaku rozbijamy jajka, solimy i pieprzymy (na oko)
  7. pieczemy przez kolejne 10 minut aż jajka zastygną

SMACZNEGO ! ! ! :)

13 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie smacznie <3 dziabnęłabym bym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to wiesz, jak mi narobić apetytu :) Zawsze coś w moim guście! Ciekawy mnie pomysł z tymi zapieczonymi jajami. ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana, kolejny raz zaskakujesz rewelacyjnym pomysłem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie tez śniegu po kostki i tez tarta ze szpinakiem :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny podkład wyczarowałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam ,świetna tarta , muszę ją zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Twoje pomysły!! Dawno mnie u Ciebie nie było a tu takie pyszności;) Koniecznie muszę nadrobić zaległości kulinarne;d a powiedz proszę, jakie wymiary ma Twoje naczynie? Pozdrawiam Cie cieplutko i pamiętaj, że mnóstwo 'anonimowych' jest z Tobą;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za tak miłe słowa ;)
      wymiary formy to 24x15 cm
      miłego dnia! ;)

      Usuń
  8. codziennie robie cos nowego z tych przepisów cos pysznego wczoraj zrobiłam ta zapiekanke tylko dodałam ugotowanego kurczaka pokorojonego w paseczki na gore i troszke sera iii mmm pyszne chłopak był pod wrazeniem super przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Niestety niesmaczne. Zobaczymy, jak inne przepisy - z nadzieją, że lepiej! :*

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja właśnie zrobiłam dokładnie wg Twojego przepisu, konsumować będę jutro w porze obiadowej, ale dzisiaj już trochę "dziabnęłam" i jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie udało mi się zrobić dobrego dania ze szpinakiem... do wczoraj :). Zapiekanka rewelacyjna -na pewno nie raz ją jeszcze zrobię :). Szybka, prosta i pyszna :D. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten przepis jest skopiowany - domyślam się, że bez Twojej zgody - pod datą 27 sierpnia tutaj:
    https://www.facebook.com/JemZGlowa

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.