Nie wiedzieć skąd zrodził się w moje głowie pomysł na pierogi ;)
wiedziałam, że pewnie będę żałować, że się za nie zabrałam jak przyjdzie do klejenia, ale wraz ze sprzętem do lepienia pierogów sprawnie sobie poradziliśmy ;)
powiem tylko, że moja mama pierożkami zachwycona ;)
ciasto:
- 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu
- 3/4 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
farsz:
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300-350g sera białego
- 2 garści rodzynek
Sposób przygotowania:
- Mąkę z solą i cynamonem wsypujemy do miski
- po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę
- ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm
- jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy
- lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu
- tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody
- gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia
- jemy z jogurtem i posypane fruktozą lub innym słodzidłem
SMACZNEGO ! ! ! :)
ale fajne! nigdy takich nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardziej wolę pierogi na słono ale te zapowiadają się fajnie :)
OdpowiedzUsuńCzłowiek miewa ograniczony umysł, nie przyszło mi do głowy kiedykolwiek, żeby zrobić pierogi z jabłkiem! Dzięki Ci za tę inspirację:*
OdpowiedzUsuńAkurat dzisiaj miałam na obiad pierogi, tyle że z mąki pszennej pełnoziarnistej. Podałam z kawałkami jabłka, jogurtem naturalnym i cynamonem :) Twoja wersja równie pyszna :)
OdpowiedzUsuńMusze wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - blog o odchudzaniu, cwiczeniach i zdrowym trybie życia. Obserwujemy?
wspaniałe pierożki :)
OdpowiedzUsuńSkoro już wiem jak zrobić ciasto zmodyfikuję je chyba na pierogi ze szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńDario nominowałam Cię do Libster Blog.
OdpowiedzUsuńhttp://orcia.blogspot.com/2013/04/libster-blog-u-orci.html
Mam nadzieje, ze weźmiesz udział w zabawie ;)
Wspaniale sie prezentują , u mnie jendak przeszły by tylko z jabłkiem ;)
OdpowiedzUsuńteż byłabym zachwycona gdyby ktoś mi takie podał :)
OdpowiedzUsuńNa poświąteczne przejedzenie w sam raz!
OdpowiedzUsuńNie lubię lepeić pierogów do czego się przyznaję, chyba nie mam wprawy :P Kiedyś też za pierogami za zbytnio nie przepadałam, ale mi się odmieniło :) Teraz chętnie zjem, szczególnie takie zdrowe! Jabłko i cynamon to smaki, które bardzo lubię, więc myslę, że pochłonęłabym niejednego takiego smakowitego pierożka, mniam! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne nadzienie! Mam ochotę na te pierogi! :-))
OdpowiedzUsuńPierogi na słodko uwielbiam szczególnie z jabłkami, ale przyznam, że nigdy nie dodawałam do nich sera i bakalii. Przepis zapisuje, bo chętnie spróbuje takiej wersji jabłkowych pierożków :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJadę. Kocham pierogi!
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysl na obiad!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zdrowszą wersję pierogów. Te w sklepach są okropnee ;<
OdpowiedzUsuń