czwartek, 4 kwietnia 2013

Razowe pierogi z serem, jabłkiem i rodzynkami ;)

Nie wiedzieć skąd zrodził się w moje głowie pomysł na pierogi ;)
wiedziałam, że pewnie będę żałować, że się za nie zabrałam jak przyjdzie do klejenia, ale wraz ze sprzętem do lepienia pierogów sprawnie sobie poradziliśmy ;)
powiem tylko, że moja mama pierożkami zachwycona ;)


Składniki (20 dużych pierogów i 3 średnie):
ciasto:
  • 2 szklanki mąki razowej pszennej (typ 2000) + mąka przy wałkowaniu
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
farsz:
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300-350g sera białego
  • 2 garści rodzynek
Sposób przygotowania:
  1. Mąkę z solą i cynamonem wsypujemy do miski
  2. po trochu dodajemy wody i wyrabiamy ciasto aż stworzy jednolitą kulę
  3. ciasto wałkujemy na blacie osypanym mąką, aż będzie miało grubość około 1mm
  4. jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy ser, cynamon, rodzynki (opcjonalnie jakieś słodidło), mieszamy
  5. lepimy pierogi, ja użyłam specjalnego mechanizmu do pierogów ;) na każdy pierożek przypada około łyżki farszu
  6. tak przygotowane pierogi wrzucamy co lekko wrzącej, osolonej wody
  7. gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia
  8. jemy z jogurtem i posypane fruktozą lub innym słodzidłem


SMACZNEGO ! ! ! :)

17 komentarzy:

  1. ale fajne! nigdy takich nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardziej wolę pierogi na słono ale te zapowiadają się fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Człowiek miewa ograniczony umysł, nie przyszło mi do głowy kiedykolwiek, żeby zrobić pierogi z jabłkiem! Dzięki Ci za tę inspirację:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dzisiaj miałam na obiad pierogi, tyle że z mąki pszennej pełnoziarnistej. Podałam z kawałkami jabłka, jogurtem naturalnym i cynamonem :) Twoja wersja równie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze wyprobowac :)
    Zapraszam do mnie - blog o odchudzaniu, cwiczeniach i zdrowym trybie życia. Obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro już wiem jak zrobić ciasto zmodyfikuję je chyba na pierogi ze szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dario nominowałam Cię do Libster Blog.

    http://orcia.blogspot.com/2013/04/libster-blog-u-orci.html

    Mam nadzieje, ze weźmiesz udział w zabawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale sie prezentują , u mnie jendak przeszły by tylko z jabłkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. też byłabym zachwycona gdyby ktoś mi takie podał :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na poświąteczne przejedzenie w sam raz!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię lepeić pierogów do czego się przyznaję, chyba nie mam wprawy :P Kiedyś też za pierogami za zbytnio nie przepadałam, ale mi się odmieniło :) Teraz chętnie zjem, szczególnie takie zdrowe! Jabłko i cynamon to smaki, które bardzo lubię, więc myslę, że pochłonęłabym niejednego takiego smakowitego pierożka, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne nadzienie! Mam ochotę na te pierogi! :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierogi na słodko uwielbiam szczególnie z jabłkami, ale przyznam, że nigdy nie dodawałam do nich sera i bakalii. Przepis zapisuje, bo chętnie spróbuje takiej wersji jabłkowych pierożków :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacyjny pomysl na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zdrowszą wersję pierogów. Te w sklepach są okropnee ;<

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.