wtorek, 14 maja 2013

Placek otrębowy ze szpinakiem

Nowa wariacja na temat otrębowych tart, dość odbiega od innych ponieważ szpinak jest w samym cieście, a nie w farszu, mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu ;)
życzę udanego dnia! ;)


Składniki (forma o średnicy około 23cm):
ciasto:
  • 4 łyżki rozmrożonego i odsączonego szpinaku
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek otrębów pszennych firmy Kupiec
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych firmy Kupiec
  • 1 jajko
sos:
  • 4 łyżki serka homogenizowanego
  • czosnek, sól, pieprz do smaku
na wierzch:
  • 200g serka wiejskiego
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, odstawiamy na chwilę aby płatki i otręby spęczniały
  2. w tym czasie przygotowujemy sos
  3. wykładamy ciasto do silikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia)
  4. pieczemy spód przez około 5 minut (na termoobiegu) w temp. 200 stopni
  5. wierzch upieczonego ciasta smarujemy sosem, a na to wykładamy serek wiejski
  6. pieczemy przez około 15 minut w temp. 200 stopni
  7. upieczone ciasto wykładamy na kratkę żeby odparowało

SMACZNEGO ! ! ! ;)

18 komentarzy:

  1. Nie mogę się przekonać do używania otrębów w ilościach większych niż łyżka-dwie do porannego śniadania, jakas głupia fobia, bo widzę, że wiele przez to tracę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez na początku jakoś nie mogłam znieść smaku otrębów w większych ilościach. Ale myśle, że to kwestia przyzwyczajenia :)

      Usuń
  2. Więc można podzielić tartę tak by wyszło 2 łyżki otrąb dziennie czyli wychodzi jakieś 3 kawałki na dzień tego cuda:)

    Uwielbiam takie szalone przepisy,muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj na pewno zrobię jeszcze w tym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, bardzo oryginalny! Podoba mi się taka light'owa tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne, zdecydowanie do powtórzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No powiem Ci,że wygląda zaskakująco smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna ta szpinakowa tarta, zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki otrębowe, a ten na pewno smakuje obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taaa, dieta dukana to z węglów głównie otręby, więc cieszę się, że tyle tutaj przepisów na ich wykorzystanie, bo właśnie od wczoraj, ponownie na niej jestem :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często jem potrawy pasujące do diety dukana bo kiedyś na niej byłam więc przyzwyczajenie zostało jednak odradzam tą dietę, na pewno nigdy już się nie będę w nią bawić

      Usuń
    2. Wiem, za zdrowa ona nie jest :/ (chociaż poprzednim razem zniosłam ją całkiem całkiem), ale to chyba jedyna, jaka na mnie działa.
      Jednak teraz mam zamiar zrobić wersje trochę bardziej lajtową. W fazie naprzemiennej mam zamiar dołożyć węgle, żeby uniknąć efektu jo-jo. Więc chce jeść 4 dni białka, kolejne 4 dni białka+warzywa lub węgle+warzywa. Czyli teraz będę jakby na diecie dukanowo-niełączenia xD Chce "nauczyć" mój organizm, żeby radził sobie z węglami tak jak z białkami jeśli chodzi o ich przyswajanie (a nie odkładanie :P) Mam nadzieję, że jakieś efekty będą :)

      Usuń
  10. Po premierowej, niedzielnej tarcie pomidorowej już nie mogę się doczekać chwili gdy zrobię (i zjem!) tę. Planuję ją nieco zmodyfikować, dodać na górę tuńczyka z puszki, tak mniej więcej w połowie pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiał być bardzo delikatny :> Pysznie się prezentuje i bardzo zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda super :) niestety dziś już zrobiłam szpinak i został cały zjedzony przez rodzinkę :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam twoje przepisy zawsze wpasowują mi się w 100%. Z mojego dzisiejszego obiadu został szpinak i już wiem co z nim zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej :) Z powodu problemów technicznych musiałam przenieść bloga kolejny raz...Mam nadzieję, że dołączysz do obserwatorów! :) Pozdrawiam! :) Adres bloga: breakfastofdreams.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.