środa, 12 czerwca 2013

Zapiekane truskawki

Nie mam teraz za dużo czasu na blogowanie, jak pewnie sami zauważyliście częstotliwość dodawania postów lekko spadła, jedynie kuszę Was zdjęciami potraw na fan-page ;) już zrobiła się mała kolejka przepisów, które zacznę dodawać jak tylko znajdę chwilę, hmmm pewnie dopiero po obronie, na którą dziś się zapisałam. OGŁASZAM WSZEM I WOBEC ŻE PRZYSTĄPIĘ DO EGZAMINU DYPLOMOWEGO 24.06.2013r. WOW już czuję tą presję!
Dopiero co wróciłam z Poznania i zaraz biorę się za naukę, jednak wrzucam szybko przepis na wczorajsze zapiekane truskawki, w końcu sezon nie trwa wiecznie więc z tym przepisem akurat nie ma co czekać! :)

testowane na mamie ;)

Składniki (1 porcja):
  • kilka sztuk truskawek (może 10? nie pamiętam ile dałam, zależy od naczynia)
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżeczki fruktozy lub innego słodzidła
  • płatki migdałów
Sposób przygotowania:
  1. Truskawki kroimy w ćwiartki i układamy w żaroodpornym naczyniu
  2. żółtko jajka oddzielamy od białka
  3. ubijamy żółtko z 1 (0,5) łyżeczką fruktozy na najwyższych obrotach przez około 2 minuty
  4. białko ubijamy z resztą fruktozy na sztywną pianę
  5. łączymy żółtko z białkiem delikatnie mieszając
  6. polewamy masą jajeczną truskawki
  7. wierzch posypujemy płatkami migdałowymi
  8. pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15 minut (UWAGA: mi po 5 minutach góra zaczęła się już ostro brązowić dlatego szybko przykryłam ją papierem do pieczenia)
  9. z góry powstanie nam wypieczona skorupka, natomiast pod spodem, taki rzadki sos/pianka




SMACZNEGO ! ! ! :)


14 komentarzy:

  1. Nigdy nie wpadłabym na zapiekanie truskawek, chociaż opcji ich wykorzystania jest naprawdę mnóstwo.
    Wygląda przepysznie i kusząco! I jak niskokaloryczne ;O

    Czy mogę dodać link do tego przepisu na moim blogu w poście dotyczącym truskawek właśnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bym na to nie wpadła! Pyszne zapewnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, cudnie wyglądają :) Jak clafoutis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Haha takie clafoutis odchudzone ! Mocno odchudzone :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka !! świetny prosty przepis na coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tym to jeszcze nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na wykorzystanie truskawek!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne! Właśnie mam wielką miskę truskawek i totalny brak pomysłu, co z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. najbardziej w twoich przepisach lubie to że są naprawde dietetyczne, nieprzekombinowane a do tego smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być smaczne i sycące. Ciekawy przepis na deser ;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.