Wróciłam, ale tylko na chwilę, bo na weekend znów wracam w leśną dzicz;p no doba trochę przesadzam,to tylko domek w lesie, bardzo blisko jeziora, a w sezonie zlatuje się tam masa turystów, jednak moja rodzinna letniskowa chatka odstaje od tego całego zgiełku. Jestem w pełni usatysfakcjonowana 4 dniowym pobytem, bo w końcu nadrobiłam moje zaległości w opalaniu oraz czytaniu, normalnienie błogostan! ;)
Dziś wróciłam, żeby zrobić zapas książek z biblioteki, bo w takich warunkach chłonę je jak gąbka;p
Dopiero co zjadłam pyszne naleśniki, na które właśnie podaję przepis, chyba są to jedne z lepszych jakie zrobiła, a może najlepsze? grubaśne i dość pulchne, nadają się do zjedzenia na słodko i słono, zależy na co mamy ochotę. Sami przetestujcie i sprawdźcie.
Składniki: (4 naleśniki):
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam jogurtu TOLA 0% z Biedronki)
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- jakieś słodzidło jeśli chcemy podać je na słodko (choć ja nic nie dodawałam tylko później posłodziłam serek, którym wysmarowałam naleśniki)
- serek homogenizowany + ksylitol firmy Oleofarm do posmarowania gotowych naleśników
Sposób przygotowania:
- Mieszamy wszystkie składniki (albo trzepaczką albo mikserem)
- smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym naleśnikiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą)
- przewracamy na drugą stronę dopiero kiedy brzegi zaczną lekko odchodzić
- gotowe naleśniki smarujemy serkiem homogenizowanym lub tym na co mamy ochotę
SMACZNEGO ! ! ! :)
Mniam narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńRobiłam jakiś czas temu i mi smakowały :D
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńmi też! jutro zrobię:)
OdpowiedzUsuńLeśna dzicz nie brzmi dla mnie zachęcająco, ale dalsza część Twojego opisu jak najbardziej uderza w moje struny - lubimy podobny wypoczynek, przynajmniej na początku urlopu/wakacji, trzeba się porządnie wybyczyć^
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj w wersji wytrawnej z sosem bolońskim i są świetne :D dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńpyszne, jak dla mnie lepsze od tych tradycyjnych :)
OdpowiedzUsuń