poniedziałek, 28 października 2013

Zapiekanka ze szpinakiem z myślą o konkursie ;)

Zapiekanka przygotowana specjalnie dla mojej mamy oraz z myślą o konkursie organizowany przez firmę Lubella ;)
Termin zgłaszania przepisów jest do dziś, czyli standardowo zostawiłam wszystko na ostatnią chwilę;p


Składniki (1-1,5 porcji):

  • spora garść makaronu typu piórka firmy Lubella
  • 0,5 opakowania sera feta
  • 3-4 łyżki mleka
  • około 250g mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • odrobina oleju ryżowego (lub innego typu)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa wg. smaku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki serka wiejskiego
Sposób przygotowania:
  1. Makaron gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu
  2. ser feta rozduszamy widelcem i mieszamy z mlekiem
  3. przy pomocy wyciskarki do kremów lub innego wynalazku faszerujemy makaron rozrzedzonym serem

  4. na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku
  5. kiedy czosnek się ładnie zbrązowi wrzucamy na patelnię szpinak
  6. smażymy, aż się rozmrozi, a większość wody wyparuje wtedy przenosimy go na sitko, odciskamy nadmiar       wody i z powrotem wrzucamy na patelnię
  7. jeśli został nam jeszcze ser feta to dodajemy go do szpinaku, przyprawiamy wg. smaku
  8. dodajemy nafaszerowany makaron, mieszamy
  9. przekładamy makaron wraz ze szpinakiem do żaroodpornego naczynia
  10. jajko i serek wiejski wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę
  11. tak przygotowaną mieszankę wylewamy równomiernie na makaron
  12. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż do góra zastygnie i zrobi się chrupiąca skorupka ;)


SMACZNEGO ! ! ! :) 

6 komentarzy:

  1. Pomysłowe rozwiązanie z tym nadzianiem makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żartujesz!!! Nadziewać makaron! Umarłabym z głody w międzyczasie! Ale całość wygląda tak nieziemsko, że spróbuję wmanewrować siostrę w zoperacjonalizowanie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo chciałam napisać :D Pewnie po kilku nadzianych piórkach poddałabym się i wrzuciła wszystko do piekarnika :)

      Usuń
  3. Pomysłowo i na pewno smacznie! Życzymy powodzenia w konkursie i wygranej oczywiście;D Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.