wtorek, 19 listopada 2013

Kurczak ze śliwkami

W końcu udało mi się względnie opanować dodawanie postów z telefonu :)
Teraz, żeby Was zmotywować (bo nie powiem lekko opuściliście się w dodawaniu komentarzy, które tak bardzo mnie cieszą), każdy kolejny przepis zostanie dodany, dopiero kiedy pod bieżącym postem znajdzie się minimum 10 komentarzy ;D
przechodząc do przepisu to ostatnio mój nr jeden :)


Składniki:
  •  2 udka kurczaka
  • około 10 sztuk suszonych śliwek
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, rozmaryn
Sposób przygotowania:
  1. Udka obieramy ze skóry oraz nikomu niepotrzebnych żył i tłuszczu
  2. przy pomocy ostrego noża wykrawamy kosci
  3. posypujemy mieso solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną rozmarynu
  4. w powstałe po kościach szczeliny wkładamy po około 3 śliwki
  5. przekładamy kurczaka do rękawa do pieczenia lub specjalnych torebek do piekarnika, dorzucamy pozostałe suszone śliwki (dobrze gdy śliwki znajdą się pomiędzy albo pod kurczakiem, wtedy fajnie zmiękną)
  6. wlewamy jeszcze odrobinę wody (0,5 szklanki)
  7. zawiązujemy worek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy przez mniej więcej 30 minut

 
SMACZNEGO ! ! ! :)

11 komentarzy:

  1. mniam... aż mi ślinka pociekła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie połączenie bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy. Są takie szybkie, proste, smaczne, a zarazem konkretne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, a jak z kalorycznością?

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie do wypróbowania ;) Nietypowe połączenie , ale na bank będzie smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam śliwki, w takim połączeniu jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. wypróbowałam wczoraj, przepis godny polecenia! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lepiej trosze zamarynowac, ale tak tez jest ok

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.