Przepis na ten serniczek odkryłam na stronie FITAPPY, z której wcześniej zgapiłam kilka ćwiczeń do mojego wieczornego treningu.
Proporcje i składniki lekko zmieniłam i z góry uprzedzam wyszedł tak pyszny, że trudno jest skończyć na jednym kawałku;)
Sernik sam w sobie jest wyjątkowy bo bazuje na serku wiejskim, nie urośnie, będzie bardzo niski, ale uwierzcie to nie odejmie mu smaku ;)
Składniki (na małą blaszkę około 15x20cm)
- 1,5 szklanki serka wiejskiego light (tej gęstej części bez śmietanki)
- 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne)
- 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec
- ewentualnie do dosłodzenia ksylitol (wszystko zależy jak słodki i duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na w miarę jednolitą masę
- tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała
- ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni
- studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Bardzo fajny ! Muszę kiedyś zrobić bo uwielbiam wiejskiego ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Atrakcyjny kolorek, a podoba mi się szczególnie obecność serka wiejskiego. Mam słabość do jego pieczonej wersji. ;)
OdpowiedzUsuńNo no z bananami to ciekawe połączenie, wyszedł kolorowo i apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPrzepisy masz fajne, ale postaraj się robić ładniejsze zdjęcia no i więcej ich dodawaj w 1 przepisie! Na tym zdjęciu nie widać nic kompletnie:(
OdpowiedzUsuńwiem, że zdjęcia są do bani, ale korzystam z aparatu w telefonie i wystarczy, że pogoda jest szaro-bura, światła są złe i potem tak to wychodzi, może kiedyś dorobię się profesjonalnego aparatu ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Daria ;)
lubię treningi na fitappy, ale przepisów jakoś nie przeglądałam. a tu takie fajne rzeczy!
OdpowiedzUsuńoooo, bardzo ciekawy przepis, chyba podkradnę do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń