sobota, 18 stycznia 2014

Placuszki ala ziemniaczane

Dziś przypadają urodziny najwspanialszej osoby na świecie, czyli mojej mamy :D
Były życzenia, zdrowe placuszki bananowe na śniadanie, tort i prezenty czyli full serwis ;)

W końcu mogę chwilę odetchnąć i ze spokojem działać w kuchni, ale najważniejsze, że będę mogła się wyspać!
Od poniedziałku zaczyna się kolejny tydzień wyzwań w pracy. 
Takie oto placuszki miałam dziś na obiad, wiadomo, że nic nie zastąpi oryginalnych placków z ziemniakami (po poznańsku pyrami;p) ale te mimo wszystko wyszły dość konkretne :)




Składniki (12 placuszków):
  • 2 jajka
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • szczypta sody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200g serka wiejskiego (lepiej jak użyjecie zwykłego serka, nie light, dzięki większej zawartości tłuszczu granulki serka po usmażeniu smakowicie się ciągną/rozpływają ;))
  • 1 opakowanie suszonej cebuli (użyłam firmy Prymat, ale firma Kamis też ją produkuję, nie chodzi mi o cebulę PRAŻONĄ bo ona prażona jest na oleju!)
  • sól, pieprz wg. smaku
  • olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki miksujemy
  2. odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały
  3. smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;))
  4. gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem lub jak to lubi ;)

SMACZNEGO ! ! ! :)



5 komentarzy:

  1. A ja nie umie robić z serka wiejskiego :<
    Zawsze wychodzi mi plackowa jajecznica .

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne tylko z puree z kalafiora:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś robiłam podobne placuszki z wiejskiego, ale ze szpinakiem i oliwkami...były pyszne! wersja przypominająca placki ziemniaczane na pewno nie będzie długo u mnie czekać na realizację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! i takie z samym jogurtem są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.