Dziś przypadają urodziny najwspanialszej osoby na świecie, czyli mojej mamy :D
Były życzenia, zdrowe placuszki bananowe na śniadanie, tort i prezenty czyli full serwis ;)
W końcu mogę chwilę odetchnąć i ze spokojem działać w kuchni, ale najważniejsze, że będę mogła się wyspać!
Od poniedziałku zaczyna się kolejny tydzień wyzwań w pracy.
Takie oto placuszki miałam dziś na obiad, wiadomo, że nic nie zastąpi oryginalnych placków z ziemniakami (po poznańsku pyrami;p) ale te mimo wszystko wyszły dość konkretne :)
Składniki (12 placuszków):
- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów pszennych
- szczypta sody
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 200g serka wiejskiego (lepiej jak użyjecie zwykłego serka, nie light, dzięki większej zawartości tłuszczu granulki serka po usmażeniu smakowicie się ciągną/rozpływają ;))
- 1 opakowanie suszonej cebuli (użyłam firmy Prymat, ale firma Kamis też ją produkuję, nie chodzi mi o cebulę PRAŻONĄ bo ona prażona jest na oleju!)
- sól, pieprz wg. smaku
- olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy
- odstawiamy na około 5 minut, żeby otręby spęczniały
- smażymy placuszki na teflonowej, rozgrzanej patelni przetartej olejem (około łyżka ciasta na jeden placek, istotne jest to żeby ogień był mały, a placek na pierwszej stronie smażył się dość długo, wtedy przewrócimy go bez problemu ;))
- gotowe placuszki jemy z gęstym jogurtem lub jak to lubi ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
A ja nie umie robić z serka wiejskiego :<
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi mi plackowa jajecznica .
Robiłam podobne tylko z puree z kalafiora:)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam podobne placuszki z wiejskiego, ale ze szpinakiem i oliwkami...były pyszne! wersja przypominająca placki ziemniaczane na pewno nie będzie długo u mnie czekać na realizację :)
OdpowiedzUsuńpyszności! i takie z samym jogurtem są najlepsze!
OdpowiedzUsuń