poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zdrowe krakersy z ciecierzycy

Już od pół roku nosiłam się z zamiarem zrobienia tych krakersów, jak tylko znalazłam je na blogu Feed me better ;)
Jednak miałam do pokonania jeden zasadniczy problem, a mianowicie jak zmielić ciecierzycę. Mama nie pozwalała mi użyć jej młynka do kawy z obawy że się przepali. Jednak od wczoraj moja wzmożona ochota na dietetyczną wersję krakersów zwyciężyła i tajnie zabrałam się za mielenie cieciorki :D

Akcja zakończona sukcesem. Młynek przetrwał, a mama mnie nie zabiła :)
Dziś rozkoszowałyśmy się pysznymi krakersami, które wg. mnie oraz mojej mamy są lepsze od tych kupnych, a na pewno są zdrowsze ;)


Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy 
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka otrębów pszennych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cebuli granulowanej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta pieprzu
  • sezam do posypania
  • opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska jodowana, czosnek, warzywa (marchew, pasternak, cebula), bazylia (5,2%), pieprz, rozmaryn, pietruszka)
Sposób przygotowania:
  1. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy
  2. roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy
  3. dodajemy oliwę z oliwek i wodę
  4. zagniatamy ciasto przez kilka minut
  5. dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, żeby nie trzeba było dosypywać więcej mąki, a ciasto nie kleiło się do wałka
  6. kroimy ciasto na prostokąty
  7. układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  8. smarujemy krakersy wodą lub roztrzepanym jajkiem
  9. posypujemy sezamem i lekko dociskamy ziarenka żeby przykleiły się do ciasta
  10. pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni, na złoto-brązowy kolor.
SMACZNEGO ! ! ! :)

12 komentarzy:

  1. Smakowita przekąska:) Nie mam za bardzo jak zrobić takich krakersów, ale warto wiedzieć, że da się, można i że na pewno są fajne do pochrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krakersy z ciecierzycy? A tu mnie zaskoczyłaś! Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąkę z ciecierzycy bez problemu można kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez Internet. Nie trzeba ryzykować awarii młynka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, ze można kupić gotową mąkę ale w domu zalegała mi paczka ciecierzycy i nie chcialam wydawać pieniędzy na kupno mąki

      Usuń
  4. ja nie wytrzymałam i zrobiłam je od razu jak tylko je znalazłam na którymś z blogów. świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobię je. Po sesji. :DD Na odstresowanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rzeczywiście samo zdrowie w nich :D Super przekąska zamiast np. tych tłustych chipsów :D które ja tak uwielbiam :(

    OdpowiedzUsuń
  7. genialne! ;) koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. genialne! ;) koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.