Jutro mam zasłużony urlop więc dziś nie musiałam biegać w nerwach i szykować się na pociąg do Poznania i ze spokojem spędziłam prawie cały dzień w kuchni ;)
zawsze jak wracam do rodzinnego miasta, do domu staram się dożywić moją mamę jakimiś zdrowszymi wynalazkami ;)
Dlatego na jutro do pracy przegotowałam dla niej ciasteczka owsiane z poniższego przepisu oraz świeży sok z marchewki ;)
Takie ciasteczka idealnie spiszą się na drugie śniadanie do szkoły i pracy ;)
Składniki (na około 9 dużych ciach):
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu
- kostka gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% masy kakaowej)
porcja = jedne duże ciacho
Sposób przygotowania:
- Banany obieramy i rozduszamy widelcem na miazgę
- 0,5 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę (ja użyłam młynka do kawy)
- do bananów dodajemy płatki owsiane (razem z tymi zmielonymi), cynamon, rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy
- wszystko mieszamy
- przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;)
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, pieczemy przez 15 minut
- następnie przekładamy na druga stronę i pieczemy przez 10 minut
- po tym czasie przekładamy ciasteczka na kratkę i pieczemy na termoobiegu przez 5 minut (żeby się bardziej wysuszyły, nie jest to jednak konieczne)
- zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie, wilgotne i ciągnące, ale po jakimś czasie stają się chrupiące ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńOoo, toż to przecież moje ukochane ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńsuper:) chętnie schrupałabym jedno takie bananowe ciasteczko:)
OdpowiedzUsuńpycha:D
OdpowiedzUsuńwszystko co trzeba mam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasteczka z bananem! ;)
OdpowiedzUsuńKolejny przykład na to, że to właśnie w prostocie tkwi cały smak ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się pieką. Jak już skosztuję to podzielę się wrażeniami :)
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać, że to były pierwsze ciastka jakie w życiu robiłem. Wyszły super!! Zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu są pyszne :)
OdpowiedzUsuńale się cieszę! ;)
Usuńnie dość że pierwsze z wykorzystaniem mojego przepisu to jeszcze smakowały! :D
Świetne :) !
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć otrebow pszennych bądź zbytnich jeśli nie mam młynka żeby zmienić płatki ? Dziękuję
OdpowiedzUsuńmożesz użyć też płatków owsianych błyskawicznych, albo też zwykłych bo mielenie nie jest konieczne ;)
Usuńnie jestem pewna czy z otrębami pszennymi i żytnimi to będzie to samo bo smakowo znacznie różnią się od owsianych
Ok dziękuję
UsuńDzień dobry czy mogę użyć otrebow zamiast zmielonych płatków bo nie posiadam młynka? Dziekuje
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Zrobiłam podwójną porcję! Nie miałam w domu rodzynek więc użyłam mix z żurawiny, słonecznika, wiórek kokosowych, manga , śliwek, papai a i tak wyszły super! polecam!
OdpowiedzUsuńWszystko super, tylko tabelka nie jest dokładna. W ogóle nie uwzględniłaś cukrów. Ani z banana(ponad 12g cukrów/100g, m.in skrobia, fruktoza, sacharoza), ani z rodzynek, ani z miodu. Poza tym przepis super!
OdpowiedzUsuńdziękuję za uwagę ;)
Usuńkalorie i wszystkie wartości liczą się automatycznie ze strony kaloria.com nie zwróciłam nawet na to uwagi że są błędy