Przepis na ten wynalazek miałam już dodać kilka tygodni temu, ale jakoś nie było nam po drodze, aż do dziś :D
Już kiedyś usłyszałam o pizzy na kalafiorowym spodzie, ale później wypadło mi to z pamięci. Nie wiem dlaczego sobie o niej przypomniałam, ale bardzo się z tego cieszę bo choć nie przypomina tradycyjnej pizzy to smakiem podbiła moje serce :D Inspirowałam się przepisem z tej strony.
Składniki (na jedną blachę):
- 2 jajka
- około 450g mrożonego kalafiora lub też świeżego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
- 2 łyżki serka wiejskiego (gęstej części)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- na wierzch: przyprawiony koncentrat pomidorowy, kukurydza, cebula, odsączony serek wiejski (wszystko zależy od naszej wyobraźni ;))
- Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrozi ale nie rozgotuje
- odcedzamy i studzimy
- następnie wrzucamy kalafiora do blendera i miksujemy na miazgę, odciskamy wodę na sicie
- dodajemy pozostałe składniki i mieszamy
- tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni i pieczemy, aż spód się wypiecze/zastygnie włączając raz po raz termoobieg (około 10-15 minut)
- na tak upieczonym cieście rozsmarowujemy koncentrat i wykładamy pozostałe składniki
- ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż ser się rozpuści, a pozostałe składniki wypieką
SMACZNEGO ! ! ! :)
Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, pierwszy raz widzę coś takiego:)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku takiej pizzy :)
OdpowiedzUsuńhmmmm rzeczywiście ciekawe i nisko kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńwypróbuję!zrobię z pieczarkami mmmm pycha!