niedziela, 23 marca 2014

Bakaliowe cukierki/batoniki

No i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p
Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również przybrać formę batoników/ciastek, wszystko zależy od tego jak je uformujemy, myślałam też o ulepieniu z masy kulek;))
Nieskromnie powiem,że w smaku wyszły BOSKIE! i to nie tylko moja opinia ;)
Może nie są jakość niskokaloryczne ale na pewno zdrowe i stanowią świetną alternatywę dla innych gotowych słodkich przekąsek po które zdarza się niektórym sięgać w momentach kryzysu.



Składniki (na około 30 cukierków):
  • około 75g migdałów
  • około 90g daktyli
  • około 85g rodzynek hetmańskich (ta duża odmiana)
Sposób przygotowania:
  1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (maszynka pokazana na poniższym zdjęciu) i miksujemy na miazgę
  2. tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na foli spożywczej
  3. zakrywamy folią również górę naszych (przyszłych cukierków) i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę
  4. ostrym nożem kroimy masę na kawałki

Inspirację stanowiło zdjęcie znalezione na stronie Wszystko o kuchni


SMACZNEGO ! ! ! :)


10 komentarzy:

  1. mniam muszę sobie zapisać przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis , swego czasu kupowałam batoniki w sklepach ze zdrową żywnością które w składzie miały 40 % daktyli , 15 % rodzynek , 40 % nerkowców , 5 % kakao naturalnego coś podobnego i również myślałam żeby je zrobić , u ciebie są migdały i bez kakao ale wyglądają niesamowicie , na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm ale pyszności! Orientujesz się może ile czasu można je przechowywać? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie mam pewności bo zniknęły w dwa dni, ale myślę, że dość długo, w końcu to same bakalie ;)

      Usuń
  4. Pychotka! Jutro kolejna porcja do zrobienia. Z braku "laku" moja wersja: orzechy laskowe, daktyle i zurawina. Pozdrawiam Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo, fajne :) wypróbuję :)
    ---
    takeittasty.blogspot.com
    fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.