środa, 5 marca 2014

Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny

Moja lodówka jest wypełniona po brzegi serkami wiejskimi oraz serami w kostce, a to dlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D
Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć.
Tak więc dziś słodka wersja placków ;)


Składniki (na około 10 placuszków):
  • 2 jajka
  • 1 serek wiejski light (200g)
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego firmy Oleofarm
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • garść żurawiny
  • kilka kropel (około 15) stewii firmy SteviGold
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki
  • olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia
JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK
Sposób przygotowania:
  1. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki
  2. odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało
  3. smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)
  4. ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;)
SMACZNEGO ! ! ! :)


    8 komentarzy:

    1. pyyyyyycha! kwintesencja wszystkiego co dobre :D a jakie proste ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Kocham serki wiejskie! :D Takie placuszki, musiały być naprawdę pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    3. uwielbiam serek wiejski, więc te placki też przypadłyby mi do gustu! <3

      OdpowiedzUsuń
    4. Tęsknię za serkiem wiejskim! Nie mają go nigdzie poza Polską :(

      OdpowiedzUsuń
    5. Szkoda, ze to juz koniec. Takie dobre publikacje moglbym czytac calymi dniami i nocami.
      Ale nic straconego - czekam na wiecej.

      Zapraszam na moją witryne : mutant mass

      OdpowiedzUsuń
    6. da się bez miksowania? nie mam miksera :( nie jestem pewna czy wszystko wtedy ładnie napuchnie :( w każdym razie chyba i tak jutro wypróbuję na śniadanie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. myślę, że jeśli wszystko ładnie wymieszasz np trzepaczką do jajek lub czymś podobnym powinno być dobrze ;)

        Usuń

    Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.