Pyszne, pyszne, pyszne wyszły! :)
Naszła mnie wczoraj ochota na marchewkowy wypiek, a nie ma nic lepszego od marchewkowego ciacha przełożonego kremem! <3
Składniki (3 ciacha/użyłam silikonowych foremek na mini tarty):
- 2 duże jajka
- 3 łyżki organicznej mąki kokosowej
- 1/3 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 2 marchewki średniej wielkości
- 1/2-1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka serka homogenizowanego
krem:
- 250g chudego twarogu
- ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku
- 3 łyżki serka homogenizowanego lub jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- Marchew obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach
- do marchewki dodajemy cynamon, sodę, mąkę, syrop z agawy, serek, mieszamy
- białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę
- do marchewkowej masy dodajemy całe jajko, żółtko i ubite białko, delikatnie mieszamy
- tak przygotowaną masę przekładamy na silikonowych foremek
- wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut, studzimy
- wszystkie składniki (na krem) wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę
- mini ciasta przekrawamy i smarujemy w środku i na wierzchu kremem (jak na zdjęciu)
SMACZNEGO ! ! ! :)
Rewelacyjny przepis.
OdpowiedzUsuńooo tak. przełożone kremem najlepsze <3
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :D
OdpowiedzUsuńSuper te ciacha :) Wyglądają jak marchewkowe mleczne kanapki w okrągłej wersji ;)
OdpowiedzUsuńSuper te ciacha i jeszcze tak mało kalorii <3
OdpowiedzUsuń